Battaglia: jihočeský
baron s duší sportovce

Battaglia: jihočeský
baron s duší sportovce

7. 12. 2014

Tento potomek šlechtického rodu, jenž většinu svého života prožil v Bratronicích na Strakonicku, se proslavil coby nadšený cyklista. Nevyhrál sice žádnou z velkých soutěží, mnohokrát ale prokázal nezlomného sportovního ducha. Christian Battaglia se narodil přesně před sto lety – 7. prosince 1914

Battaglia pocházel z benátského šlechtického rodu Battagliů, jehož historie sahá do 17. století a cyklistikou bez nadsázky žil. Do pedálů se opíral každý den bez ohledu na počasí a roční dobu. Nebylo výjimkou, že se jeho tréninkové jízdy protáhly na 200 a více kilometrů. 

Od cyklistiky neodradilo Battagliu ani množství zranění, která si při jejím provozování přivodil. Například při cestě do Francie – jak jinak, než na kole – jej srazilo auto. Francouzští lékaři mu chtěli nohu amputovat, pacient jim ale navzdory svému stavu utekl, a končetinu si vyléčil až v Čechách. Battaglia tak dělal čest rodovému jménu, které v italštině znamená boj či bitvu. 

Za celý svůj život najezdil Christian Battaglia na kole 935 tisíc kilometrů. Jen cyklomaratonu z Prahy do Karlových Varů a zpět se zúčastnil pětadvacetkrát. Žádný z nejprestižnějších cyklistických závodů sice nevyhrál, ale i tak byl mezi závodníky legendou. Spisovatel Ota Pavel ho zvěčnil v povídce Baroni na kolech, která je součástí souboru Syn celerového krále. 

Láska k cyklistice se nakonec stala Christianu Battagliovi osudnou. Koncem srpna 1991 se na kole vracel ze Strakonic domů do Bratronic, když jej postihl náhlý srdeční kolaps. Zemřel ve věku 78 let. 

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.