Joseph Heller: autor
slavné knihy Hlava XXII

Joseph Heller: autor
slavné knihy Hlava XXII

12. 12. 2014

Něco se stalo, Gold za všechny peníze, Bůh ví a především Hlava XXII, to jsou romány, které proslavily amerického spisovatele Josepha Hellera. Tento satirik, který napsal i řadu povídek, zemřel přesně před 15 lety, 12. prosince 1999.

Rodák z Coney Islandu (1. května 1923) se nejvíce proslavil již svojí prvotinou z roku 1961 Hlava XXII. Tato protiválečná satira, které se jen v USA prodalo deset milionů výtisků, vychází z Hellerovy vlastní zkušenosti z působení v leteckých silách USA za druhé světové války. Román se stal kultovním dílem a také jeho filmové zpracování z roku 1970 je označováno za jeden z nejlepších protiválečných filmů. Fráze "hlava 22" obohatila i slovník jako výraz pro absurdní a nelogickou situaci, která v podstatě nemá řešení.

Všechny Hellerovy romány vyšly i v češtině, včetně autobiografie, kterou vydal na sklonku života. V květnu 1997 byl hvězdou mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy 1997 v Česku. Prahu navštívil také v roce 1995, kdy byl na prvním ročníku veletrhu Svět knihy představen jeho román Zavíráme, volné pokračování osudů notně zestárlých hrdinů Hlavy XXII.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.