Knihu roku je Reinerův
román o Ivanu Blatném

Knihu roku je Reinerův
román o Ivanu Blatném

12. 12. 2014

Vítězem tradiční ankety Lidových novin Kniha roku se letos stala publikace Martina Reinera Básník s podtitulem Román o Ivanu Blatném, kterou vydal Torst. Letošní vítěz získal nejvíce hlasů v celé čtyřiadvacetileté historii obnovené ankety. Druhé místo obsadil titul Havel od diplomata a spisovatele Michaela Žantovského, který vydalo Argo, a třetí životopis Suzanne Renaudové Petrkov 13 autorky Lucie Tučkové vydaný v Pasece.

V první desítce je ještě několik tuzemských autorů - na čtvrtém místě je knížka Evy Zábranové Flashky, na pátém místě román Václava Kahudy Vítr, tma a přítomnost, šestý je Marek Šindelka s knihou Mapa Anny, na sedmém až osmém místě jsou knížka Alice Horáčkové Beatnická femme fatale a titul Hlučná samota - 100 let Bohumila Hrabala od Petra Kotyka a jeho spolupracovníků. Na devátém místě je románová prvotina Altschulova metoda, kterou pod pseudonymem Chaim Cigan napsal Karol Sidon.

Martin Reiner, který až do roku 2006 používal po svém adoptivním otci příjmení Pluháček, vedl od 90. let nakladatelství Petrov, to v roce 2006 nahradilo menší nakladatelství Druhé město. S poezií Blatného se potkal jako začínající básník v 80. letech a začal se jeho tvorbou zabývat. Již počátkem 90. let měl připravenou k vydání jeho monografii.

Pro vlastní pozdější nakladatelské aktivity na čas práci na knize o Blatném upozadil, ale od roku 2000 začal pracovat na románu o básníkově nevšedním životním příběhu. Reiner byl autorem scénáře prvního televizního dokumentu o Blatném a desítek novinových článků a rozhlasových pořadů. Stál také za převozem Blatného pozůstalosti z Londýna do Památníku národního písemnictví. V listopadu za knihu dostal Cenu Josefa Škvoreckého.

"Když jsem loni přebíral cenu za Knihu roku místo Bohdana Chlíbce, který byl v tu chvíli v Japonsku, napadlo mne, jaké by to bylo, kdybych ji dostal za rok také. A vyšlo to! Mám z Knihy roku největší radost, protože ji uděluje několik stovek lidí z oboru, ne jedna sebechytřejší komise," říká Martin Reiner.

Tradice ankety, spojená se jménem Karla Čapka, vznikla už v roce 1928, obnovena byla v roce 1991. Letos v ní hlasovalo přes 200 spisovatelů, překladatelů, editorů, literárních kritiků, humanitních i přírodních vědců a jiných osobností literárního a veřejného života.

knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.