Vánoce jako
za císaře pána

Vánoce jako
za císaře pána

14. 12. 2014

Muzeum ve Svratce na Žďársku přiblíží Vánoce za časů císaře pána. Návštěvníci nahlédnou do sváteční měšťanské domácnosti i do chalupy z přelomu 19. a 20. století. Ochutnat budou moci zázvorky, škvarkové a jiné cukroví upečené podle dobových receptů. „Další část výstavy ukáže, jak prožívali Vánoce vojáci v zákopech první světové války,“ řekl správce muzea Martin Mudroch. Expozice potrvá od 26. do 30. prosince. 

Vánoční výstavu pořádá svratecké městské muzeum podvanácté. Setkává se s velkým ohlasem. Minulou, zaměřenou na svět čokolády, navštívilo za čtyři dny 1500 lidí. Tentokrát se výstava kvůli letošnímu 100. výročí začátku první světové války bude věnovat posledním rokům Rakouska-Uherska. 

Lidé v muzeu uvidí chudou i bohatší domácnost, včetně slavnostní úpravy stolů a dárků, které se v takových rodinách dávaly. Budou mezi nimi sáňky, dětské hračky, ale i šperky a sklo. Vystaveny budou dobové vánoční pohlednice. „Bude také připomenuto, jak slavili Vánoce v císařské rodině, tedy v rodině Františka Josefa I.,“ doplnil Mudroch. 

Rakousko-Uhersko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.