Praha chystá o Vánocích
řadu kulturních akcí

Praha chystá o Vánocích
řadu kulturních akcí

14. 12. 2014

Praha nabízí o vánočních svátcích pestrý program. Na Štědrý den mohou lidé například vyrazit na vánoční výstavy nebo do trojského útulku. Na Boží hod a na Štěpána na ně na Hradě bude čekat živý betlém. Na druhý svátek vánoční jsou v plánu také koncerty.

„Živý betlém, tedy hranou scénu z narození Ježíše Krista, mohou lidé vidět v takzvané Zlaté bráně svatovítského chrámu na Pražském hradě ve čtvrtek 25. a v pátek 26. prosince od 15:00 a od 16:00,“ řekl mluvčí Správy pražského hradu David Šebek. 

Návštěvu Hradu je možné spojit také s vánoční výstavou Matka a syn. Expozice představuje obrazy Madon a takzvané veraikony, tedy malované kopie údajného otisku obličeje Krista. „Tato výstava poprvé na jednom místě představuje světově unikátní soubor svatolukášských madon a pravých portrétů Krista, který ve 14. století vznikl pro katedrálu svatého Víta,“ píše se k výstavě na webu Pražského hradu. Za vstupenku na jednu výstavu je možné navštívit hned dvě – kromě Matky a syna také Svatovítský poklad. 

Vánoční program nabízejí i některé pražské památky. Například v barokních stájích Toulcova dvora v Praze-Hostivaři je i na Štědrý den otevřená výstava Betlémů z různých materiálů, lidé mohou přijít od 13:00 do 17:00. 

Chvalský zámek v Horních Počernicích zve na už od konce listopadu na Vánoční výstavu aneb putování s ovečkou. Výstava je inspirovaná knihou Vánoční mystérium, kterou ilustroval slovenský výtvarník Vladimír Král, k vidění je i keramický Betlém nebo prostorové knihy. Otevřeno je i na Štědrý den od 14:00 do 16:00, na místě bude i Živý Betlém.

Na Štědrý den mohou zájemci zamířit také do útulků v Troji. Pro návštěvníky je tam připravená ukázka výcviku služebních psů, prohlídka útulku a stájí, kde jsou ubytování koně městské policie. 

O druhém svátku vánočním mohou lidé zavítat do Chuchle a Radotína, kam dorazí mobilní zvonkohra. Její koncert v Radotíně zakončí ohňostroj. V Písecké bráně u Letenských sadů odehraje orchestr Praga Simfonietta se sólisty státní opery a Národního divadla Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby. 

Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...