Kapka lásky je víc 
než vodopád zlata

Kapka lásky je víc
než vodopád zlata

16. 12. 2014

Vážení přátelé,
máme opět čas adventní a předvánoční. S novým rokem budeme zase o rok starší, mnozí tím pádem moudřejší. Já mohu za sebe konstatovat, skoro sedmdesátka na krku a moudrost nikde. Pořád zjišťuji, že se musím něčemu učit nebo přiučit. Nedá mi to, abych se nevrátil k volbám. Mnohé volební slogany mě naprosto omráčily. Nabízely vážná řešení zásadních problematik. Ulice bez psích exrementů. Bude dostatek školek a škol. Zajistíme vám slušný důchod. Místní doprava dětem a důchodcům zdarma. Zajistíme dobré silnice. Na každém rohu bude dětské hřiště. Postavíme nové cyklostezky. Ovoce dětem do škol. Vyženeme z restaurací kuřáky...

Prostě sliby a sliby a sliby. Mnohé zcela neuskutečnitelné nebo slibující, co už je i bez nich hotové. Nikdy neříkají jak! Přemýšlím, že bych nějakému zatím neznámému hnutí dělal volebního lídra a šel do boje třeba s heslem: Zajistíme ptákům vzduch k létání. Upřesňuji, že myslím opravdu, ale opravdu ptáky všech barev. Ekologové by určitě zabrali a zeleně myslící také.

Některé věci mě zatáhly do logiky. Nepochopil jsem, co je výhra nevýhra. Vyhráli úplně všichni. Jen pan kníže čestně přiznal, že od voličů dostali na zadek. Ale vítězové asi prohráli. Všichni politici zajistí pro nás růžovou budoucnost, ovšem s nimi. To z prohlášení pana premiéra jsem byl béžový. Četl jsem od něj v Mladé frontě DNES, že se objevila nijaká hnutí bez chuti a zápachu. Vysvětlil jsem si správně, že nijaká nová hnutí zatím neznají chuť moci a nemají zápach stávajících osvědčených politických stran? Vzácná osoba, svatá matka Tereza řekla a platí to na stopadesát procent: Není problém nasytit chudé, ale bohaté.

Tak vidíte, i ta hnutí se musí ještě hodně učit od starých politických matadorů. Zvláště při pohledu na mnohé staronové koalice. Vrána vráně oči nevyklove a nenecháme si do ničeho kecat nýmandy, kteří dokonce arogantně vyhráli. Noví nepochopili, že při těchto volbách se musí myslet na to, že za čtyři roky budou zase volby. Na druhé straně mi nevadí, když nové či staré koalice pracují dobře na své místní roli národa dědičné.

No a taky se musím naučit používat ostřejší výraziva v komunikaci, je to teď i ve vyšších vrstvách české politické atmosféry IN. Ale nelekejte se, opráším jen nadávky typu vole, krávo nebo osle, přičemž si zcela uvědomuji, že tato nešťastná dobytčata za nic nemohou, protože jsou veskrzevá užitečná a porovnávat je s lidmi je vůči nim značně nespravedlivé.

Vraťme se však k našim adventním a vánočním tradicím. Dětem garantuji, že Ježíšek je, a kdo v něj nevěří, tak nebude věřit nikdy a tajemné kouzlo Vánoc jej bude navždy míjet. Pan Jiří Suchý v Purpuře říká krásnou věc: … a po ní sklouzlo, to tajemné kouzlo Vánoc. Nezapomeňte na adventní koncerty pro potřebné a tím pádem i na lidovou moudrost, že do nebe si vezmete jen to, co jste rozdali, a taky, že rakev nemá kapsy. Víte, že vždy nabádám ke zlepšení vztahů mezi námi lidmi a že za kousek lásky bychom měli jít světa kraj. Určitě to stojí za to.

Také mi vrtá hlavou, jak dlouho jsem byl přesvědčený, že Ježíš je vybájená osoba. Prostě byl našimi orgány převlečen do starých řeckých bájí a pověstí, které se šířily jen ústní cestou. Řekové a Římané zřejmě neznali písmo nebo naši orgáni holt neznali řečtinu a latinu. A tak v roce nula, to nebylo ani před Kristem ani po Kristu, se tedy pro nás narodil na Sibiři pod jolkou děda Mráz.

Tentokrát jako dárek posílám dětem uspávanku, aby se jim dobře spalo a byly zdravé pro radost nám všem. Vám dospělým a všem vašim blízkým přeji pod stromeček, jmelí, větvičku anebo na stůl či na polštář lásku, zdraví a štěstí. Nejen na Vánoce, ale furt! Vezměte za svůj krásný citát spisovatele a básníka Friedricha von Bodenstedt: Kapka lásky je víc než vodopád zlata.

Váš Petr Šafránek

 

Uspávanka

Když večer voníš od mýdla,
vezme tě labuť pod křídla.
Budeš mít dušičku v peří
s těmi, co pohádkám věří.

 Potkáš Červenou Karkulku,
má na čepici bambulku.
Nese koláče babičce,
pohladí tě po hlavičce.

Potkáš tři růžová prasátka,
vezmou tě do dvorka za vrátka.
Ustelou v komoře na seně,
budeš tam spinkat blaženě. 

 

Můj úvodník v Holických novinách prosinec 2014


přání Vánoce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.