Foto

Jak se od ledna
zvýší důchody

18. 12. 2014

Od Nového roku se zvýšují všechny důchody vyplácené z českého důchodového systému, které byly přiznány před 1. 1. 2015. Zvýšení provede Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky, není potřeba o ně žádat.

Jaké penze se zvyšují a o kolik

Vzrostou důchody starobní, včetně předčasných důchodů, důchody invalidní (pro invaliditu prvního, druhého i třetího stupně), vdovské, vdovecké a sirotčí důchody. Základní výměra důchodu (stejná pro všechny druhy důchodů) se zvýší o 60 Kč (z 2 340 Kč na 2 400 Kč). Procentní výměra důchodu, která je individuální v závislosti na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech, poroste o 1,6 procenta.

Příklad valorizace důchodu

Pobírá-li v roce 2014 penzista například průměrný starobní důchod 11 066 Kč, tvoří ho základní výměra 2 340 Kč a procentní výměra 8 726 Kč. Od lednové splátky důchodu v roce 2015 se základní výměra zvýší o 60 Kč na 2 400 Kč, procentní výměra se zvýší o zmíněných 1,6 %, tedy o 140 Kč (částka zvýšení se vždy zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru). Celkem tedy důchod vzroste o 200 Kč na 11 266 korun měsíčně.

Zvýšení dílčích důchodů

Zvýšení důchodů se týká také takzvaných dílčích důchodů, které byly přiznány podle koordinačních nařízení Evropské unie nebo podle mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení. V tomto případě se procentní výměra důchodu zvýší také o 1,6 % své hodnoty. Základní výměra dílčího důchodu však poroste o poměrnou část z 60 korun, která odpovídá poměru české doby vůči celkově získané době pojištění.

Nárůst příplatků k penzi

Od ledna 2015 se zvýší také vyplácené příplatky k důchodu přiznané ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem a ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa i některých pozůstalých. Tyto příplatky vzrostou také o 1,6 procenta.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%