Karta pomoci může zachránit život

Karta pomoci může zachránit život

12. 6. 2012

V těchto dnech definitivně zkrachoval projekt zdravotních karet IZIP. který stál státní kasu zhruba dvě miliardy korun. Zatímco tomuto předraženém projektu se média v posledních měsících věnují poměrně často, jen málokdo ví, že ojedinělý projekt zdravotních karet provozuje již třetím rokem Nadační fond Firm4y - Senior. „Naše Karta pomoci slouží především lidem se zdravotními problémy, osobám ohroženým na životě, seniorům, handicapovaným spoluobčanům, ale i všem zdravým lidem, kteří pečují o své zdraví,“ říká v rozhovoru pro magazín i60.cz Klára Jílková, předsedkyně správní rady Nadační fondu Firm4y – Senior.

K čemu Karta pomoci slouží a v čem se liší oproti kartám IZIP?

V žádném případě nejsme jako IZIP. Nejedná se o kompletní výpisy z vaší zdravotní dokumentace, ani o zatěžování lékařů další administrativou, ani o zbytečně utracené miliony. Karta pomoci je jednoduchý nástroj pro jistotu vaši i vašich dětí v případě nehody, přispějete 290Kč jednou za 3 roky na podporu seniorů prostřednictvím našeho nadačního fondu a své vložené peníze můžete získat zpět ihned při prvním nákupu se slevou s Kartou pomoci u našich obchodních partnerů, jejichž seznam se neustále rozšiřuje.

Jak konkrétně systém funguje? Není pro zdravotníky, například v případě rychlé pomoci, komplikované hledat v peněžence kartu, na níž musí stírat kód a pak ještě přes počítač vyhledávat údaje?
Karta pomáhá v urgentních případech ohrožujících život, například při dopravní nehodě, kolapsu nebo jiných krizových situacích záchranářům zjistit důležité informace o zdravotním stavu. Ale také je určena všem zdravým lidem, kteří chtějí mít jenom jistotu, že v případě nehody budou jejich blízcí co nejdříve kontaktováni. Díky Kartě pomoci zjistí zasahující pracovník záchranného integrovaného systému (zdravotník, policista, hasič) po setření stíracího pole na zadní straně karty a přihlášení dle uvedených pokynů pod uživatelským jménem a heslem pacienta do systému, důležité informace jako např. užívané léky, alergie, očkování nebo prodělané či probíhající nemoci. Jedná se zhruba o 1 minutu. Tím se zrychlí potřebná pomoc u postižené osoby a v krajním případě přispěje kartička k záchraně života. Nedílnou součástí jsou rovněž kontakty na domácího lékaře, osoby blízké a jiné důležité informace, které si může držitel průběžně jednoduše aktualizovat.

Jak to vlastně funguje v praxi, má vůbec lékař záchranné služby čas prohledávat peněženky a hledat, zda náhodou nemá člověk Kartu pomoci?
Do dokladů se dívají záchranáři vždy kvůli identifikaci pacienta, Karta pomoci je pak jejich součástí.

Jakým způsobem informujete složky záchranného systému o existenci karet?
Všichni pracovníci jsou z naší strany pravidelně o Kartě pomoci informováni v půlročních intervalech.

Kolika lidem již tato karta skutečně pomohla? Můžete uvést nějaký konkrétní příklad?

Máme zpětnou vazbu na 2 konkrétní případy, o kterých nás držitelé kartičky informovali:

Pan Martin R. (29 let): „Při automobilové nehodě jsem byl v bezvědomí a při zásahu hasičů mi pomohla zachránit život Karta pomoci, kterou jsem měl u sebe a díky které hasiči mohli informovat lékaře o mé alergii a epilepsii“.

Paní Milena N. (62 let): „Díky Kartě pomoci mohli policisté informovat mé blízké, že jsem v ohrožení života a byla jsem převezena do nemocnice do okresního města, když jsem náhle zkolabovala na ulici a nemohla jsem komunikovat“.

Jak se konkrétně na karty vkládají informace o zdravotním stavu?
Jedná se o jednoduché vyplnění elektronického formuláře na webových stránkách Karty pomoci nebo našeho nadačního fondu. Jelikož se tyto údaje mění, není problém je kdykoliv po pouhém přihlášení aktualizovat.

Co když pacient na kartu neuvede nějaký podstatný údaj, případně chybně uvede například krevní skupinu, což může být poměrně fatální chyba?

Určitě ne, například krevní skupinu si vždy lékaři ověřují sami, i když ji má pacient v dokladech uvedenou. Je to jejich povinnost. Karta pomoci je důležitou pomůckou například tehdy, jedná-li se o pacienta trpící alergií, epilepsií a dalšími nemoci, které mohou být závažné v případě poskytování první pomoci.

Kolik máte k dnešnímu dni vydáno karet?
Počet držitelů je zhruba 2000.

Karty slouží i k získání slev u různých obchodních partnerů. Kolik jich je a u kterých partnerů jsou slevy využívány nejvíce?
Máme přes 20 obchodních partnerů, jejich počet se postupně rozrůstá, vybíráme si je tak, aby byli uspokojeni všichni držitelé karet od 15 let do důchodového věku. Například 10% slevy v lékárnách, 20% na vitaminy, 10% na zájezdy, 10% na pomůcky pro seniory vč. senior telefonů, 10% na potřeby pro děti, hudební nástroje, advokátní služby a mnohé další. Slevy je možné uplatňovat v celé naší republice.

Uvažujete o dalších službách, které by majitelé karty mohli v budoucnu využívat?
Byli bychom rádi, kdyby se každý z nás v klidu zamyslel a pokud je v jeho silách podporovat neziskový sektor, budeme velice rádi, když nám jednou za 3 roky přispěje částkou 290 Kč, kolik Karta pomoci stojí. Jelikož je určena pro každého od 15 let, rádi bychom v tomto směru působili výchovně na mladou generaci, aby si uvědomila, že téma stáří se týká každého z nás a měli bychom vědět, jak se v budoucnu postaráme o naše rodiče a také jak se postarají naše děti o nás. Ti co rodiny nemají, jsou pak odkázáni skutečně pouze na charitativní činnost, pokud má být stáří důstojné. Chceme kromě projektu Karta pomoci působit především výchovně.

Čím se kromě karet zabývá vaše nadace?

Naším cílem je budování vzdělávacích center pro seniory a znovuzavedení pojízdných prodejen s infocentry na vesnice.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.