Vánoční hodování musíme
kompenzovat pohybem

Vánoční hodování musíme
kompenzovat pohybem

23. 12. 2014

Lidé si o Vánocích mohou pochutnat na jídle včetně cukroví, je ale třeba se pak "odměnit" zvýšeným pohybem. Internista a obezitolog ze Všeobecné fakultní nemocnice Martin Matoulek doporučuje, že před posezením s přáteli by si lidé měli udělat plán, na čem si pochutnají, a toho se držet. „Když člověk plán nemá, pohled na dobroty ho zláká a určitě neodolá,“ varuje lékař. 

Nejhorším řešením poté, co se člověk přejedl, je podle Matoulka další den hladovět. Člověk se tím jen dostane do stresu, třetí den už "hlady nevidí", a tak se znovu „nacpe“. Vánoce pak prožije střídavě o hladu a přejídání, navíc se špatným pocitem. Daleko lepší je hříšné přejídání nahradit zvýšením pohybové aktivity v následujících třech dnech. 

Opravdu víte, co jíte?

Pro udržení stejné váhy během svátků je třeba pečlivě monitorovat jídelníček. Už to samotné vede k významnému omezení přijaté energie.

O svátcích se často přejídají ti, kdo se rozhodli od Nového roku hubnout. „V předtuše režimových opatření se chovají, jako by to byly jejich poslední svátky v životě a dopřávají si víc než obvykle. První den roku zahájí přísnou dietu, ale dlouho nevydrží, zatímco vánoční kilogramy zůstávají,“ upozorňuje Matoulek. 

Jídelníček si podle něj speciálně musejí hlídat lidé se zdravotními problémy, například diabetici. Měli by si pravidelně měřit hladinu cukru, a to i když "zhřeší". Malé množství vánočního cukroví diabetikovi neublíží, pokud každý den jednou či dvakrát má nějakou pohybovou aktivitu. Tou může být například hodinová procházka.

Vínko ano, sladké likéry ne

Alkohol svým pacientům Matoulek nezakazuje. Jedna sklenička vína či sektu podle něj ještě nikoho nezabila a ani cukrovku nezhorší. Diabetici by si ale měli dát pozor na sladké likéry, které vedle alkoholu obsahují hodně cukru. 

Co se týče pohybu, záleží na věku a stavu pohybového aparátu. „Rozhodně bych teď padesátiletému diabetikovi neradil vyrazit na brusle. Nejlepší je normální chůze,“ míní lékař. Současné počasí totiž procházkám přeje, není mráz ani ledovka. Jen trochu začalo foukat.

jídlo zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.