Cenu Tony za nejlepší
muzikál dostal Once

Cenu Tony za nejlepší
muzikál dostal Once

11. 6. 2012

Muzikál Once, inspirovaný stejnojmenným filmem z roku 2006 s českou písničkářkou Markétou Irglovou a irským hudebníkem Glenem Hansardem, získal divadelní cenu Tony za nejlepší muzikál. Once zároveň dostal ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli, režii, scénu, scénář, osvětlení, zvuk a orchestraci.

Nejlepší divadelní hrou byl zvolen Clybourne Park autora Bruce Norisse, který za ni získal i Pulitzerovu cenu.

Muzikál Once měl premiéru v listopadu loňského roku v newyorském divadle New York Theatre Workshop. Později uspěl i na Broadwayi a nyní získal celkem 11 nominací na prestižní americkou divadelní cenu.

Markéta Irglová a Glen Hansard spolupracují od roku 2003. O tři roky později nahráli album The Swell Season, které bylo pojmenováno podle knihy spisovatele Josefa Škvoreckého.

V roce 2007 se oba hudebníci podíleli na nízkorozpočtovém filmu Once režiséra Johna Carneyho. Napsali k němu hudbu a ve snímku si také zahráli hlavní role. Snímek popisuje vztah irského pouličního písničkáře, který se živí jako opravář vysavačů, a české emigrantky – zpěvačky, která prodává květiny. Oba k sobě připoutá hudba.

Film za přibližně 150 000 dolarů (2,8 milionu korun) vydělal 20 milionů dolarů (376,5 milionu korun). V únoru 2008 získali Irglová a Hansard za píseň Falling Slowly Oscara v kategorii nejlepší původní píseň.

cena muzikál
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.