Na co sáhl, v tom
byl skvělý. Jiří Šlitr

Na co sáhl, v tom
byl skvělý. Jiří Šlitr

25. 12. 2014

Ve všech oborech, ve kterých vynikl, byl samouk. Byl výtečný skladatel, klavírista, herec, malíř a zpěvák. V roce 1959 založil spolu se svým divadelním partnerem Jiřím Suchým a muzikantem Ferdinandem Havlíkem divadlo Semafor, které bylo pražským kulturním svatostánkem šedesátých let. Na veřejnosti však Jiří Šlitr vystupoval nesměle a zakřiknutě. Jeho životní cesta se tragicky a předčasně uzavřela před 45 lety, 26. listopadu 1969. 

Rodák ze Zálesní Lhoty poblíž Vrchlabí (narozen 15. února 1924) prý hudební i výtvarný talent projevoval od tří let. Později byl Jiří Šlitr veřejnosti znám hlavně jako polovina herecké a skladatelské dvojice Suchý-Šlitr. Stihl složit hudbu téměř k 330 písničkám, hrát v asi dvacítce divadelních her, třech celovečerních a osmi televizních filmech. Že je vystudovaný právník, bylo obecně známo, odtud pramenila i jeho přezdívka Doktor Klavír (neboť byl i vynikající klavírista). Méně se vědělo o jeho výtvarných aktivitách, přestože ilustroval přes 20 knih. 

Semafor ve své době patřil ke špičce české divadelní kultury. Před divadlem se vinuly nedohledné zástupy nadšených diváků, Šlitr se Suchým psali hit za hitem, hru za hrou. Taková ztráta krve, písničkové pásmo o Zuzaně, Kdyby tisíc klarinetů. A asi nejslavnější Jonáš a Tingltangl, ve kterém Šlitr poprvé vystoupil na semaforské jeviště i jako osobitý zpěvák a Suchého herecký partner. Krajina posedlá tmou, Klokočí, Nashledanou či Pramínek vlasů. Ještě dnes, po tolika letech, zná Šlitrovy písničky celý národ. 

Přestože byl úspěšný téměř ve všem, na co sáhl, jeho životní ambice se nenaplnily. Jeho snem byla americká Broadway. Geniální muzikant se dokonce několikrát vydal do USA, aby se tam pokusil o štěstí. Nikdy však v USA zcela neprorazil.

Jiří Šlitr zemřel velmi předčasně 26. prosince 1969 a jeho smrt zůstane už asi navždy zahalena tajemstvím. V ateliéru ho našli jeho blízcí s dívkou. Oba už byli mrtví a příčinou smrti byla zřejmě otrava plynem, který mohl unikat ze starých kamen.

hudební legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.