Sněží v Čechách i na Moravě, 
jak to je u vás? Napište nám!

Sněží v Čechách i na Moravě,
jak to je u vás? Napište nám!

26. 12. 2014

A je to tady, dlouho očekávaný sníh začal od rána poletovat na mnoha místech České republiky. Na většině území Kraje Vysočina, v jižní části Jihočeského kraje a na Jindřichohradecku se podle zpravodajů ČTK od rána vyskytují sněhové přeháňky. Viditelnost je kvůli srážkám snížená. Sněžilo i na severu Čech, v Krkonoších, v Pardubickém i Moravskoslezském kraji. Na severu Olomouckého kraje pokrývá silnice v horských polohách vrstva rozbředlého sněhu. Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývají asi dva centimetry nového a místy zledovatělého sněhu.

Jihočeský kraj

V jižní části Jihočeského kraje a na Jindřichohradecku jsou dnes ráno sněhové přeháňky. Viditelnost je kvůli srážkám snížená. Hlavně ve vyšších polohách leží na silnicích vrstva nového sněhu. Na Strakonicku a Písecku mrholí. Silnice jsou podle silničářů sjízdné, řidiči však musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost.

Je zataženo, vane slabý vítr. Teploty se pohybují většinou kolem nuly, na Jindřichohradecku a Českokrumlovsku jsou minus dva stupně. Během dne bude podle meteorologů většinou oblačno, místy se objeví sněhové přeháňky, zejména na horách. Nejvyšší denní teploty dosáhnou nuly až tří stupňů, v 1000 metrech na horách by měly být čtyři stupně pod nulou.

Královéhradecký kraj

V Krkonoších v noci na dnešek napadla slabá vrstva sněhu. Řidiči musejí být při jízdě opatrní. Chemicky ošetřované silnice v hradeckém kraji byly dnes ráno většinou mokré, zjistila ČTK z informací silničářů. Teploty k ránu v kraji klesly k minus pěti stupňům Celsia, na Luční boudě na hřebenech Krkonoš bylo minus deset.

Dnes by mělo být v hradeckém kraji zataženo až oblačno, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Večer se čeká slábnutí srážek a ubývání oblačnosti. Teploty by se přes den měly pohybovat kolem nuly, na horách by měly být asi čtyři stupně pod nulou.

Liberecký a Ústecký kraj

Na severu Čech napadlo ráno kolem pěti centimetrů sněhu, v Krušných horách až deset. Místy se stále objevují sněhové přeháňky. V Krkonoších a Jizerských horách fouká silný nárazový vítr, který snižuje viditelnost. I na hlavních tazích včetně D8 leží zbytky rozbředlého sněhu, silničáři proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrností.

Žádné problémy na silnicích v Libereckém ani Ústeckém kraji zatím hlášeny nejsou, jen na hlavní silnici 14 v Rokytnici nad Jizerou na Semilsku spadl kvůli silnému větru strom a zablokoval jeden jízdní pruh. Místo je ale s opatrností průjezdné.

Na severu Čech se ochladilo, hlavně v horských oblastech klesají teploty až k pěti stupňům pod nulou a stále se objevují sněhové přeháňky. Meteorologové očekávají hlavně na horách přes den trvalejší sněžení. Hlavní tahy jsou většinou mokré se zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu, na silnicích nižších tříd hlavně na horách leží ujetý sníh.

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji místy napadlo až pět centimetrů sněhu. Všechny silnice jsou sjízdné. Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezských silničářů Šárka Vlčková.

Silnice v nižších polohách jsou po chemickém ošetření většinou holé a mokré, uvedla. Místy řidiči mohou narazit na kašovité zbytky sněhu. Ve vyšších polohách Jeseníků a Beskyd silnice upravovaly pouze pluhy. Na silnicích tam leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem, řekla Vlčková.

Nejvíce sněhu v noci napadlo na Bruntálsku, dva centimetry. Dnes ráno přibyly další dva. Podobná situace je i na Frýdecko-Místecku. Naopak na Opavsku, Karvinsku a v Ostravě sněžit začalo až dnes ráno. Podle předpovědi by sněžení mělo během dopoledne na území kraje ustat.

Olomoucký kraj

Na severu Olomouckého kraje pokrývá silnice v horských polohách vrstva rozbředlého sněhu. Kaše leží například na cestách přes Červenohorské sedlo, Videlský kříž nebo u Ostružné. Sněžení si vyžádalo výjezd silničářů i v jiných částech kraje, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Vozovky v regionu jsou většinou holé a mokré nebo vlhké.

V kraji bylo ráno polojasno až zataženo, místy foukal slabý vítr. Teplota se pohybovala od minus čtyř do plus dvou stupňů Celsia. Přes den by výše stoupnout neměla, na horách dosáhne maximálně minus čtyř stupňů. Na většině území by dnes mělo sněžit, v Jeseníkách a Beskydech by sněžení mělo být trvalejší. Na horách se místy mohou tvořit sněhové jazyky.

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji v noci na dnešek sněžilo. Sníh nebo jeho rozbředlé zbytky leží na silnicích zejména na Chrudimsku, Orlickoústecku a Svitavsku. Ve vyšších polohách v okolí Skutče na Chrudimsku si řidiči musejí dát pozor na náledí. ČTK to dnes zjistila u silničářů v Pardubickém kraji.

Občasné sněžení nebo sněhové přeháňky se mohou v Pardubickém kraji objevit i během dne. Teploty by se měly pohybovat od minus jednoho do plus dvou stupňů. V jižní části kraje by mohl vát silný vítr o rychlosti v nárazech téměř 70 kilometrů v hodině.

Kraj Vysočina

Na většině území Kraje Vysočina jsou dnes ráno sněhové přeháňky. Hlavní silnice jsou mokré po chemickém ošetření, na Žďársku na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Na vedlejších silnicích leží na řadě míst slabá vrstva nového sněhu. Viditelnost je kvůli srážkám snížená. Řidiči musí jezdit se zvýšenou opatrností, doporučují silničáři.

"Na silnice napadly zhruba dva centimetry sněhu, jsme s technikou v terénu na většině území kraje," řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic Roman Šabart.

Je oblačno až zataženo, vane čerstvý vítr, teploty se pohybují od plus dvou do minus tří stupňů Celsia. Sněhové přeháňky budou podle meteorologů během dne pokračovat na většině území kraje, večer už jen ojediněle. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem nuly. Čerstvý severozápadní vítr místy s nárazy s rychlostí až kolem 55 kilometrů za hodinu bude postupně slábnout.

Zlínský kraj

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývají asi dva centimetry nového a místy zledovatělého sněhu. Viditelnost navíc snižují sněhové přeháňky. Řidiči by proto měli jet opatrně, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V regionu je polojasno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus jednoho do plus tří stupňů Celsia. Přes den by podle meteorologů neměla překročit plus dva stupně Celsia. Na většině území by mělo sněžit nebo padat sněhové přeháňky. Na horách Vsetínska by se mohly ojediněle tvořit sněhové jazyky.

 

Jak to vypadá ve vašem regionu, městě, obci? Sněží a jsou cesty sjízdné? Napište nám aktuální informace, jak to u vás vypadá.
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%