Po Liberci pojmenovali
Němci Hitlerovu střelu V1

Po Liberci pojmenovali
Němci Hitlerovu střelu V1

11. 6. 2012

Liberecko bylo za druhé světové války oblastí, která se významně podílela na leteckém válečném průmyslu Německa. I to ukáže výstava, která v Severočeském muzeu v Liberci začíná tento čtvrtek. Po Reichenbergu, německém názvu Liberce, tehdy dokonce pojmenovali i sebevražednou verzi Hitlerovy "zázračné zbraně" V1.

„Region byl za války celkem významný dodavatel elektrotechniky, dělaly se tady letadlové kabelové svazky, odpalovače k bombám,“ uvedl kurátor výstavy Ivan Rous. Dokonce se podle něj zvažovalo, že se tady budou vyrábět letadla Junkers. Od stěhování jednoho z hlavních závodů do Nového Města pod Smrkem ale Němci nakonec upustili.

Výstava v muzeu mapuje, co vše se zde za války vyrábělo. „Návštěvníci uvidí, jak vypadalo kompletní letadlo i jednotlivé rozebrané díly,“ řekl Rous. Vystaví i protiletecké dělo.

Hodně pozornosti věnovali v muzeu sebevražedné verzi rakety V1 – jedné ze zbraní, která měla odvrátit v závěru války porážku Německa. „Středobodem výstavy bude v měřítku 1:2 model V1 Reichenberg, což je jediné letadlo pojmenované po Liberci. Byla to pilotovaná verze létající pumy. Podařilo se nám zjistit, proč se jmenuje Reichenberg i kde se v Liberci vyráběla," uvedl Rous. Na jednom takovém místě, v ulici Dr. Milady Horákové dnes stojí Kaufland.

Ve válečné výrobě na Liberecku a Jablonecku pracovaly tisíce lidí. Přesné číslo podle Rouse už dnes zjistit nelze. „Víceméně to byl každý, kdo zůstal z původního německého obyvatelstva a nepracoval ve službách. Ke konci války tady nic jiného nebylo. Například i kavárna Nisa v centru Liberce byla zavřená, šily se tam padáky. A také Severočeské muzeum patřilo do soupisu prostor, kam se měla nastěhovat válečná výroba," sdělil.

Továrny zaměřené na válečný průmysl podle něj pomohly po válce při rozvoji českých firem. „Například Tesla, dnes Lites, začala vyrábět na německých strojích. A také automobilky stály v prvopočátcích na válečné výrobě,“ dodal Rous. Jednou z nich byl i závod v Rýnovicích, kde se později vyráběly nákladní Liazy.

historie výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.