Plzeňská ZOO představí
nejjedovatější hady světa

Plzeňská ZOO představí
nejjedovatější hady světa

29. 12. 2014

Velkou expozici věnovanou nejjedovatějším hadům světa otevře příští rok plzeňská zoologická zahrada. Přestavbou v nejstarším pavilonu ZOO vznikne asi největší kolekce jedovatých hadů v zemi. Expozice si vyžádá i mimořádná opatření a několikanásobné jištění terárií pro bezpečnost chovatelů i návštěvníků. "Expozice, která se připravovala víc než dva roky, bude stát do tří milionů korun," řekl ředitel zoologické a botanické zahrady Jiří Trávníček.

Terária se otevřou zřejmě v dubnu jako jarní dárek návštěvníkům. "Bude tam 12 až 15 druhů, dominantní bude kobra královská, největší jedovatý had na světě, může mít až pět metrů," popsal ředitel. ZOO má zatím dva jedovaté hady - chřestýše a zmiji gabunskou. V nové expozici budou terária s biotopem odpovídajícím přirozenému prostředí hada. "Bude tam pestrá směsice jedovatých hadů všech rodů, čeledí od užovkovitých, kober normálních a plivajících, mamby zelené, mamby černé, budeme mít obávané africké jedovaté hady, budou tam některé druhy chřestýšů i stromových zmijí ze Střední a Jižní Ameriky," vyjmenoval Trávníček, pro něhož jsou hadi i v soukromí chovatelským zájmem a koníčkem.

"Aby to bylo zajímavé, ukážeme na naučných tabulích i různé typy jedů, uštknutí, jedových zubů. Bude to hodně pestré, aby se návštěvník dozvěděl, proč jsou jedovatí, jak jsou jedovatí, jak mají jedové aparáty uzpůsobené, komu jsou nebezpeční," uvedl ředitel.

Expozice je podle něj velmi náročná na přípravu. "Zabezpečení musí být špičkové - speciální zámky, speciální nerozbitná skla a další opatření," řekl. ZOO se inspirovala v jiných zahradách, musela dodržet mimořádná bezpečnostní opatření. Tři chovatele dokonce poslala do Švédska na speciální školení chovatelů jedovatých hadů.

Plzeňská expozice bude podle Trávníčka největší a nejucelenější v českých zahradách. Několik terárií s jedovatými hady má pražská a královédvorská ZOO, jednotlivá terária jsou i v ostatních zahradách, velkou expozici jedovatých hadů má například berlínský Tierpark.

hadi ZOO
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.