Jiří Trnka, mistr
animovaného filmu

Jiří Trnka, mistr
animovaného filmu

30. 12. 2014

Byl všestranně talentovaným výtvarníkem, který svými knižními ilustracemi a loutkovými filmy pomáhal šířit slávu Československa daleko za jeho hranice. Jeden ze zakladatelů českého animovaného filmu Jiří Trnka zemřel přesně před 45 lety, 30. prosince 1969, na selhání srdce.

Pro své ojedinělé schopnosti býval Trnka často označován za renesančního umělce, on sám se však považoval především za malíře. Největší popularitu mu přinesly zejména ilustrace dětských knih, například Broučků Jana Karafiáta nebo Hrubínova Špalíčku veršů a pohádek.

Spolu s Hermínou Týrlovou a Karlem Zemanem stál u zrodu studia Bratři v triku. V roce 1947 pak založil vlastní studio, které neslo jeho jméno a orientovalo se více na loutkové filmy. Ve studiu prý trávil i 16 hodin denně, pamětníci na něj vzpomínají jako na introverta ponořeného do práce.

Trnka se narodil v roce 1912 v Plzni v rodině, kde se podomácku vyráběly hračky a loutky. Talent malého Jiřího podporovala především jeho matka, švadlena, která mu pomáhala "oblékat" první loutky ještě v době, kdy před válkou provozoval loutkové divadlo v dnešním pražském Rokoku.

Již jako otec pěti dětí připojil svůj podpis pod petici Dva tisíce slov.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.