Lyžaři s pochodněmi
ozáří šumavský Špičák

Lyžaři s pochodněmi
ozáří šumavský Špičák

30. 12. 2014

Už po čtyřicáté sjede na Silvestra 42 lyžařů s pochodněmi nejprudší českou sjezdovku Šance na šumavském Špičáku. "Sjezd pochodní, pořádaný místní Horskou službou, se po trati černé sjezdovky jel v současné podobě poprvé roku 1972," řekl provozní ředitel areálu Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Dvakrát se kvůli nedostatku sněhu nekonal a v roce 2006, kdy řádil orkán Kyrill, sešli účastníci sjezdovku na botách, protože sníh napadl až v druhé polovině ledna 2007. Původ této tradice ale sahá už do roku 1948. V roce 1951 musela být kvůli hraničnímu pásmu přerušena a obnovena byla znovu v zimě 1957. Tehdy se ale sjížděly jiné sjezdovky a úseky.

Po loňských potížích se sněhem se také letos rozhodlo o konání této velké šumavské atrakce, které přihlíží až několik tisíc diváků, dva dni před konáním. Na Železnorudsku ale pátý den mrzne a všechny areály zasněžují. V největším Ski&Bike Špičák se již lyžuje na páteřní sjezdovce číslo 3 Slalomová, kde je 50 centimetrů převážně technického sněhu. "Takže i Šance bude bez problémů sjízdná na lyžích," ujistil Kasík.

Počet účastníků nočního sjezdu je omezen číslem 42, více se jich kvůli bezpečnosti na sjezdovku nevejde.

Místní lidé i návštěvníci střediska berou akci jako přátelské setkání, při němž se rozloučí se starým rokem. "Ve středu začínáme už v 17:00. Pod dojezdem nejstrmější části Šance, tedy v horní části nové sjezdovky Spodní Šance, bude připraveno občerstvení, oheň a hudba," uvedl Kasík. Hořící had odvážných lyžařů se na sjezdovce objeví v 17:30. Silvestrovský večer na sjezdovce zakončí velký ohňostroj.

lyžování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.