Můj nejsilnější zážitek roku:
ocenění Antonína Kaliny

Můj nejsilnější zážitek roku:
ocenění Antonína Kaliny

2. 1. 2015

Dne 28. října 2014 jsem v televizi sledovala přímý přenos tradičního slavnostního předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu, které předával prezident Miloš Zeman. Při běžném představování vyznamenaných bylo sděleno, že bude vyznamenán člověk, který zachránil za váky více než 900 dětí v koncentračním táboře. Upoutalo mě to a hned mě napadlo: Snad to bude Antonín Kalina, o kterém píše Stanislav Motl, můj spolužák ze střední školy.

Knížka Děti Antonína Kaliny, příběh českého vězně, jehož odvaha překonala sílu smrti, vyšla v roce 2013. Já jsem ji koupila pro svého muže a Standa Motl mně do knížky napsal  věnování. Byl to moc hezký dárek a mého muže moc potěšil. 

Antonín Kalina se dostal během druhé světové války z politických důvodů do koncentračního tábora Buchenwald. Podařilo se mu zde postupně zachránit život více než devíti stům židovských dětí. Po přečtení této knížky jsem si uvědomila, že jsem nikdy neslyšela o tomto odvážném činu Antonína Kaliny. A kdyby o něm nenapsal Standa, tak bude zapomenut.

V roce 2002 mu izraelský památník obětí a hrdinů holokaustu in memoriam udělil titul Spravedlivý mezi národy. Ale o tom snad ani sdělovací prostředky v naší republice nic nepsaly. Snad proto, že to byl komunista? Jinak si to neumím ani vysvětlit.

A tak jsem s napětím čekala na vyhlášení jmen vyznamenaných panem prezidentem. Když jsem slyšela jméno Antonína Kaliny, vyznamenaného in memoriam, zatajil se mně dech. Byla jsem šťastná, že tato odvaha byla oceněna. Opravdu to pro mě byl nejsilnější zážitek roku.Škoda jen, že toto vyznamenání si pan Kalina nemohl převzít osobně, nikdo o jeho odvaze nemluvil. Vždyť záchranou dětí mu šlo o život.

Stanislav Motl je významný spisovatel a rozhlasový a televizní reportér. Napsal hodně knih, za jejich obsahem se skrývá mnohaletá  práce v archivech, ale i jeho zkušenost a dobrodružství, které sám prožil a o kterém též píše. Setkání s ním je pro mě vždy velkým zážitkem. Je velice skromný. Jeho knížky čtu, jak se říká, "jedním dechem".

 

Co jste zajímavého zažili v letošním roce? Byli jste svědky nějaké vtipné příhody? Prožili jste nějaké osudové setkání či situaci? Popište váš nejsilnější zážitek roku 2014 formou příběhu či jiného literárního útvaru. Autor nejlepšího soutěžního příspěvku získá mobilní telefon. Více informací najdete zde.
Zážitek roku 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...