Kdyby tisíc klarinetů:
padesát let od premiéry

Kdyby tisíc klarinetů:
padesát let od premiéry

11. 1. 2015

Dne 29. ledna 2015 uplyne 50 let od slavnostní premiéry legendárního muzikálu Kdyby tisíc  klarinetů, režisérů Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka.

Muzikál, který se zamýšlí nad tím, "co by se stalo, kdyby se zbraně znenadání změnily v hudební nástroje", zařadilo jako pozoruhodnou divadelní hudební komedii ve své slavnostní premiéře pražské divadlo Na zábradlí. Původní  text byl později přepracován na filmové libreto, doplněn o nové písně a natočen na zámku Kynžvart ve spolupráci s tehdejšími předními umělci v režii vynikajícího Jána Roháče. Malou chvíli spolupracoval na režii i MiIoš Forman.

Námět a scénář J. Suchý a J. Roháč, hudba J. Šlitr, v hlavních rolích excelovali J. Brejchová, W. Matuška, J. Menzel,  E. Pilarová, K. Gott, J. Suchý, J. Šlitr, P. Sedláček, J. Jelínek, H. Hegerová, P. Filipovská, B. Šmída,V. Brodský a mnozí další.

Film o jedné vojenské posádce slavil velký úspěch. Promítal se například v bývalé Jugoslávii (1000 Klarineta), kde návštěvníky "lákal" plakátem s malovaným K. Gottem a E. Pilarovou.

Písničky jako Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Babeta, Tereza, Kapitáne kam s tou lodí, Vy byste pořád seděla či Motýl, jsou stále populární.

Mnozí umělci z tohoto filmu již nejsou mezi námi. Ale kdo má rád filmy a hudbu let šedesátých minulého století a písničky dvojice S+Š, jistě se k tomu filmu rád vrátí.

muzikál
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.