Znalec duchovní
hudby David Eben

Znalec duchovní
hudby David Eben

6. 1. 2015

Ve druhé polovině osmdesátých let stál u zrodu mužského pěveckého sboru Schola Gregoriana Pragensis. Spolu se svými dvěma sourozenci působí i v hudební skupině Bratři Ebenové. Hudební historik a muzikant David Eben se narodil před padesáti lety - 6. ledna 1965.

David Eben vystudoval hru na klarinet na pražské konzervatoři a hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Už tehdy projevoval hluboký zájem o středověkou hudbu, zejména o gregoriánský chorál. V roce 1987 proto založil sbor Schola Gregoriana Pragensis, který se specializuje právě na interpretaci duchovní hudby.

Na počátku 90. let absolvoval Eben ve Francii studium dirigování gregoriánského sboru a následně působil jako dirigent souboru Choeur grégorien de Paris. Od roku 1993 učí v Ústavu hudební vědy na Karlově univerzitě, kde přednáší témata spojená s gregoriánským chorálem a liturgií. V září 2008 byl jmenován profesorem gregoriánského chorálu na univerzitě ve švýcarském Lucernu.

Se souborem Schola Gregoriana Pragensis, který dodnes umělecky vede, pořídil David Eben bezpočet nahrávek pro Český rozhlas. Kromě toho vydali i několik odborníky oceňovaných alb. U širší veřejnosti je však David Eben známý především díky svému působení v hudebním uskupení Bratři Ebenové, jehož jádro tvoří kromě něj i jeho dva sourozenci Marek a Kryštof. V loňském roce si skupina připomněla 30. výročí vydání svého prvního alba.

hudební skladatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.