Turné čtyř můstků 2015:
zvítězil Rakušan Kraft

Turné čtyř můstků 2015:
zvítězil Rakušan Kraft

7. 1. 2015

V úterý 6. ledna skončilo tradiční Turné čtyřmůstků v Německu a Rakousku. Nejlepší Čech Roman Koudelka letos skončil celkově na 9.místě, ale před lety zde byl i celkově pátý. Kdysi turné  vyhrál československý olympijský vítěz skokan - Jiří Raška a v roce 2006 se zde dělil o celkové vítězství na turné Jakub Janda s Finem Ahonenem. Neuvěřitelný na desetinu bodu stejný součet  výsledků byl po čtyřech závodech obou skokanů.  Sponzor tehdy nerozpůlil auto, ale věnoval dvě.

Odvážní muži na létajících lyžích

Kdo sledoval nyní přímé přenosy skoků na lyžích nebo šoty ze záznamu, tak mohl obdivovat odvahu mužů, kteří na lyžích skákali ve sněžení, za větru i za slunečného počasí. Kdo z nás někdy poskočil na lyžích přes bouli na sjezdovce si dovede těžko představit letět vzduchem do vzdálenosti přes 100 metrů v rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu.

Vývoj skoků na lyžích

Jako ve všech sportech se snaží lidé dokazovat, že momentálně jsou lepší v některých výkonech než jiní závodníci. Většinou rozhodovala délka skoku a později i provedení - styl skoku.  Kdysi se skákalo na dřevěných lyžích z můstků konstruovaných většinou ze dřeva. Vázání skokanských bot byla jednoduchá a skokani skákali různými styly. Například s oběma rukama nataženýma nad hlavou. Později ruce regulovaly let vzduchem v připažení u těla. Kdo porušoval schválený styl skoku, pak mu rozhodčí snižovali bodové hodnocení skoku. Kdysi byly strhávány body za špatný styl - např. polohu špiček lyží od sebe. Dnes je to již schválený způsob, za který rozhodčí body nesnižují. Dříve závodníci s neschváleným stylem skákali dále, ale prohrávali v součtu bodového hodnocení.

Větrná loterie u skoků na lyžích

Bohužel i dnes rozhodují o délce skoku nejen schopnosti skokana a jeho vybavení, ale i směr a síla větru. Specialisté mažou skokanské lyže závodníkům tak, že prakticky nájezdové reychlosti na můstku mají téměř stejné. S použitím počítačů se dnes provádějí opravy bodování tzv. korekce za směr větru a za změnu výšky nájezdu. Neobjektivnost rozhodčích se opravuje tak, že nejvyšší a nejnižší známky se škrtají.

Ale vždy bude ve sportu řada faktorů, které vytváří různé podmínky pro dosažení výkonu. Proto jsou sportovní výsledky tak různorodé. I favorité prohrávají a občas překvapivě zvítězí i slabší závodníci. Např. nyní olympijský vítěz 2002 na obou můstcích ze Švýcarska Simon Ammann dvakrát při čtyřech závodech upadl. Upadli i další závodníci. Bohužel americký závodník musel po pádu na operaci páteře. Skoky na lyžích jsou bohužel rizikovým sportem podobně jako automobilové závody. Překvapivě celkově zvítězil poprvé rakouský mladík Stefan KRAFT - což je zajímavé jméno v překladu. Německé slovo KRAFT znamená SÍLA.

Na skoky lyžařů se řada z nás dívá obdivně na místě, nebo jen v televizi .

lyžování sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...