Nový hit jménem
syrová čokoláda

Nový hit jménem
syrová čokoláda

8. 1. 2015

Má rostlinnou chuť blížící se co nejvíce kakau a je minimálně pražená: přes svou vysokou cenu chutná "syrová" čokoláda nejen gurmánům, ale i těm, kdo vyznávají živou stravu (raw food), potraviny bez tepelné úpravy.

„Chcete ochutnat? Pojďte tedy blíže. Je to čokoládové suši!“ Francouzský výrobce syrové čokolády Frédéric Marr vábil návštěvníky ke svému stánku na Salonu čokolády, který se konal nedávno v Paříži. Zvědavci si prohlíželi vystavené tabulky čokolády či čokoládové lanýže.  Místo klasického pražení kakaových bobů, kdy jsou vystaveny teplotě až 140 stupňů Celsia, je Frédéric Marr ve své výrobně Rrraw v Montreuil u Paříže drtí v mlýnku za teploty pod 40 stupňů Celsia. 

„Jestliže vynecháme pražení, docílíme tím jak zachování všech živin, které jsou obsaženy v kakau, ale podaří se nám také více zachovat rostlinnou a jemnou chuť, která se obvykle vysokými teplotami ničí,“ vysvětluje Frédéric Marr. 

Jeho čokoláda je jen velmi málo přislazována a nechutná zdaleka všem, přiznává. Jedna z návštěvnic, která si kousla do lanýže, se zašklebila nad jeho hořkou chutí. Jiní jsou uchváceni, jako úředník Philippe de Narbonne, který si odnesl čtyři balíčky čokolády. 

Jedna tabulka syrové čokolády o 45 gramech stojí pět eur (asi 135 Kč). Tak drahá je zejména proto, že musí mnohem déle fermentovat a schnout než běžná čokoláda, ale i pro vyšší cenu kakaových bobů, které podnikatel dováží z amazonského pralesa. 

Kvalitní, nejčastěji bio čokoláda zpočátku budila zájem zejména v anglosaských zemích a mezi stoupenci syrové stravy, kteří odmítají tepelné zpracování potravin, při němž dochází k oxidaci údajně škodlivé pro zdraví. Dnes však vyvolává zvědavost i mezi milovníky běžné čokolády. 

čokoláda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.