ČT uvede Hřebejkův
Případ pro exorcistu

ČT uvede Hřebejkův
Případ pro exorcistu

9. 1. 2015

Na programu ČT1 se v neděli 11. ledna objeví premiéra třídílné minisérie režiséra Jana Hřebejka Případ pro exorcistu. Scénář, opírající se o detektivní román Michala Sýkory, napsal Petr Jarchovský. Hlavní role vyšetřovatelů ztvární Klára Melíšková, Stanislav Majer, Miroslav Krobot a Tereza Voříšková.

Projekt, který otevře volně navazující cyklus Detektivové od Nejsvětější Trojice, chce naplnit detektivní žánr inspirovaný britskou literární a filmovou tradicí. Podle kreativního producenta Jana Šterna přivádějí autoři na obrazovky neschematické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše.

"Název celého cyklu je inspirován kostelem Nejsvětější Trojice, poblíž kterého tato parta vyšetřovatelů v Olomouci sídlí. Její členové pak přejdou do dalších příběhů," řekl Štern. Už letos se připravuje pokračování s názvem Modré stíny, což bude čtyřdílný film režiséra Viktora Tauše. Na další rok je připraven třídílný cyklus Pět mrtvých psů v režii Jana Prušinovského.

Sýkorův knižní debut vyšel v nakladatelství Paseka a Jarchovského překvapil mírou profesionality. "Autor učí angloamerickou literaturu na olomoucké univerzitě, takže je znalec, a detektivky píše jako své hobby. Já jsem se to pokusil prosadit v České televizi, což se podařilo. Napsal jsem pak další části podle dalšího románu a nedávno dopsal třetí sérii," uvedl Jarchovský.

Hřebejk dosud žádnou detektivku nerežíroval. "V současné době se jich točí hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Už v knížce mě překvapil humor, který je jakýmsi spojovacím článkem s mou předchozí tvorbou. A tak jsem k tomu přistoupil jako k osvěžení. I proto, že tento žánr mě baví a navíc herci měli doopravdy co hrát," sdělil režisér. S výjimkou filmu Nevinnost, jak řekl, se s Jarchovským něčeho podobného nedotkli.

Česká televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.