V Praze budou dva
"automaty" na verše

V Praze budou dva
"automaty" na verše

9. 1. 2015

Od února budou v Praze dva "automaty" na verše. V parku na Kampě bude poezie tištěná na otočných válcích a na náměstí Míru na Vinohradech jako jukebox. Oznámil to autor projektu Ondřej Kobza, z jehož iniciativy se ve městech začaly objevovat veřejně přístupná piana či šachové stolky.

Zařízení na náměstí Míru bude "poeziomat", jukebox, který bude přehrávat poezii. Na Kampě bude "veršomat", půjde o altán s lavičkou, ve kterém verše budou vytištěné na otočných válcích, známých cestujícím z nádražních hal jako nosiče jízdních řádů.

Peníze na jeho výrobu Kobza sehnal díky crowdfundingu, tedy komunitnímu financování, kdy lidé přispívají na projekty, které se jim líbí a za své peníze dostávají obvykle drobné odměny. V případě veršomatu například pozvánku na jeho křest nebo výlet za jeho výrobcem. Vybralo se přes 93 000 korun.

Na Kampě by pak veršomat neměl zůstat trvale, počítá se s tím, že se bude postupně přesouvat na různá místa. Proto zatím ani Kobza nepočítá s tím, že by jich bylo více než jeden.

Podobných projektů na oživení veřejného prostoru inicioval Kobza už několik. Od 18. srpna jsou na několika místech v Praze k dispozici šachové stolky. K další nápadu, klavírech v ulicích Prahy, se postupně připojila další zhruba třicítka měst. Hitem internetu se stal cizinec hrající na klavír na pražském letišti nebo dopravní policista u pražského Rudolfina.

poezie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.