Šampion vín pochází
z vinařství Bzenec

Šampion vín pochází
z vinařství Bzenec

9. 1. 2015

Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2015 se stalo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Stejné vinařství vyhrálo i loni a předloni. Šampiona vybrali degustátoři v Mikulově na Břeclavsku. V soutěži bylo 1646 moravských a českých vín.

"Není bez zajímavosti, že letošní vítězné víno pochází ze stejné viniční tratě jako vítěz z roku 2013," uvedl Marek Babisz z Národního vinařského centra. Jde o trať Klínky u Vracova ve slovácké vinařské podoblasti. "Jde o výjimečnou trať, jejíž potenciál umí ve vinařství bezezbytku využít," uvedl Babisz. Loni firma uspěla s ryzlinkem, předloni s chardonnay.

Porotci vybrali víno ve druhém kole hodnocení ze 200 vzorků, v prvním celostátním kole jich bylo 722 od 122 vinařů. Celkově se letos do soutěže přihlásilo rekordní množství vzorků ze čtyř moravských podoblastí a z Čech. Také porotci vybrali kolekci 100 nejlepších moravských a českých pro rok 2015, která se mohou pyšnit titulem Salon vín České republiky.

"Těší nás, že stoupá zájem vinařů o naši nejprestižnější oborovou soutěž a zároveň o celoroční expozici nejlepších vín České republiky," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Expozice Salonu vín ČR 2014 ve Valticích bude otevřena do konce ledna 2015. Nová kolekce Salonu vín 2015 bude pro veřejnosti otevřena od soboty 28. února 2015 do konce ledna 2016. Nejvíce vzorků má v letošním Salonu vín stejně jako loni Zámecké vinařství Bzenec.

víno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.