Histogram a Vyvážení bílé

Histogram a Vyvážení bílé

10. 1. 2015

Histogram a Vyvážení bílé.

Všechny digitální fotoaparáty obsahují zařízení, nazývané Histogram. Je to graf, který nám ukazuje, jaký je jas fotografované scény, respektive rozložení tmavých a světlých tónů. Pokud je graf stažený k levé straně, je snímek podexponovaný, pokud k pravé, je přeexponovaný. Správně exponovaný běžný snímek má co největší množství jasů rozložené ve střední části grafu a k okrajům křivka grafu klesá. Je dobré, když na levé, ale hlavně pravé straně zůstane kousíček osy X prázdný. Co nám histogram říká o světelných poměrech snímku se podívejme v tomto videu

V každé zrcadlovce i lepším kompaktu je kromě jasového histogramu i barevný histogram pro všechny tři barevné kanály. Červený, zelený a modrý. Ten nám může napovědět něco o barevných poměrech snímku. Ty jsou ovlivněny daným osvětlením, ale i nastavením vyvážení bílé. 

Správné vyvážení bílé je důležité pro dosažení barevné věrnosti fotografií. V praxi jde většinou o to nastavit takové vyvážení bílé, které bude produkovat barvy odpovídající realitě. Musíme si uvědomit, že i během dne je světlo chladnější než ráno nebo večer, a ještě se mění podle toho, jestli svítí naplno slunce, je pod mrakem, nebo se honí bouřkové mraky. Jinou barvu má slunce na pláži u moře, jinou v horách na sněhu a úplně jinou ve stínu horské chalupy. To stejné platí i pro umělé osvětlení, ať už jde o žárovky, zářivky, halogeny nebo blesk. Samozřejmě pokud chcete, toto za vás zvládá nastavit automatika (automatické vyvážení bílé, zkratka AWBjako Auto White Balance). 

Bohužel, rozsah automatiky často neobsáhne celou škálu možných barev světla a není tedy zcela ideální. Automatické nastavení navíc je kalibrováno na  tzv. Střední šedou, a ne bílou barvu. Protože barvy snímku na displeji jsou ovlivněny světelnými podmínkami okolí, je lépe to zkontrolovat na barevném histogramu. Ten nám přesněji řekne, jestli je snímek správně barevně laděný, nebo má nádech do studené, modré, nebo teplé, červené barvy. Jak správně nastavit vyvážení bílé si předvedeme v dalším videu
Pozn.: Pokud budete nastavovat bílou třeba podle čtvrtky bílého papíru, musí čtvrtka zabírat celou plochu hledáčku, jinak bude výsledek ovlivněný okolím archu papíru. 

Nástroj Vyvážení bílé bývá přístupný v Menu uživatelských funkcí fotoaparátu. Dražší, profesionální přístroje, mívají samostatné tlačítko pro volbu nastavení WB a poloprofesionální zase funkční tlačítko  Fn, které lze v Uživatelském menu spojit např. s ISO, WB, a dalšími funkcemi. Pak stačí podržet tlačítko a otočným voličem nastavit hodnotu ISO nebo WB, atd.

Vyvážení bílé lze však použít i jako vcelku dost kreativní nástroj pro dosažení zajímavějších fotek. Jeho nastavením můžeme fotoaparátu říct, do jakých tónů chceme obrázek naladit.Jestli spíše do chladnějších, neutrálních nebo naopak teplejších. To se dá dobře využít například při focení krajiny a nastavit za jasného dne WB na Obláček, snímek bude mít živější, teplejší barvy. Ale nesmí se to přehnat, např. když je tmavá šedá obloha, nikoho nepřesvědčíte, že jsou ty barvy reálné. Stejně tak, když pro denní snímek nastavíte Žárovku, bude laděný do studena.

Poznámka závěrem: Vše, co jste se tu dozvěděli je nutné při focení do formátu JPEG. Pokud někdo fotí do formátu RAW, nemusí se vyvážením bílé zabývat a vyvážení bílé nastavovat až při zpracování v počítači. Tady má možnost si vyrobit z jednoho RAWu i několik kopií s různým barevným laděním. Ale ten čas, kde ho vzít?

Videa: digineff.cz a Aaron.cz

Autor: Radovan Cakl     

 

fotografování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%