Vraťte se po desetiletích
do školy, mozek to ocení

Vraťte se po desetiletích
do školy, mozek to ocení

14. 11. 2011

Vzpomínáte nostalgicky na svá studijní léta, která možná stále považujete za jedno z nejkrásnějších období života? Není důvod, proč si je nedopřát znovu. Celá řada Univerzit třetího věku nabízí v Česku dostupné vzdělávání, jímž kromě nabytých vědomostí získáte aktivní přístup k životu, lepší duševní i fyzickou kondici a díky novým přátelům se budete podílet na společenském dění. Podmínky jednotlivých studijních programů se mírně liší, ale v zásadě lze říci, že k dalšímu studiu potřebujete pouze maturitu a okolo třech až sedmi set korun za kurz nebo semestr. A samozřejmě důchodový věk, odhodlání, entuziasmus a dostatek volného času.

Dvacet tisíc studentů-seniorů

Univerzity třetího věku (U3V) mají u nás více než dvacetiletou historii. V současné době probíhá výuka v různých podobách na téměř všech českých univerzitách. Ty nabízí na čtyři sta různých vzdělávacích programů a touto formou studuje v celé České republice asi dvacet tisíc seniorů.  

Vysoké školy již tradičně Univerzitu třetího věku řadí do nabídky celoživotního vzdělávání. Univerzita poskytuje dospělým a osobám v pozdějším věku všeobecné, zájmové a neprofesní vzdělávání na vysokoškolské, univerzitní úrovni. Škála vzdělávacích aktivit U3V je široká, rozmanitá a vnitřně diferencovaná. Zahrnuje jeden až tříleté vzdělávací programy, kurzy inovační povahy s edukací v oblasti nových technologií, konverzační jazykové kurzy a aktivity na podporu fyzické či psychické kondice. Hlavním cílem tohoto vzdělávání je sociální rozvoj člověka, adaptace na měnící se životní a společenské podmínky (technologie) a mezigenerační dialog.

Virtuální výuka pro přespolní

Výuka U3V byla doposud většinou vázána na univerzitní, tedy především krajská města. Pro řadu seniorů z menších měst a venkova byla proto obtížn€› dostupná. Nyní však mohou využít takzvané Virtuální Univerzity třetího věku, která představuje novou moderní alternativu ke klasické prezenční přednáškové výuce. Je založena na využití nových komunikačních technologií a internetu, má prvky distančního vzdělávání a e-learningu.

Vlastní forma výuky přirozeným způsobem rozvíjí počítačovou a především pak informační gramotnost seniorů. Přesto však počáteční znalost práce s počítačem není podmínkou účasti. Studium vzdělávací skupiny organizuje vyškolený lektor.  Výuku je možné realizovat kdekoliv, kde je dostupný internet – domov, knihovny, školy, informační střediska či kluby seniorů.

Absolventi U3V získají osvědčení příslušné školy. Univerzita Karlova jej například slavnostně předává v aule Karolina.  

 

univerzita vzdělávání
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.