Výtečný ústav, o kterém
nikdo nechce ani slyšet

Výtečný ústav, o kterém
nikdo nechce ani slyšet

13. 1. 2015

Slovo rakovina patří k těm, které se bojíme vyslovit. Je v našem konzervativním národě skoro zakázané. Jenže tato choroba je dlouhodobě druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku po nemocech srdce a cév. V naší zemi žije přes půl milionu lidí, kteří rakovinu měli nebo mají.

Důslednou komplexní léčbou je v současné době možné značnou část onkologicky nemocných vyléčit. Mimořádné a skvělé renomé v boji se zhoubnými nádorovými onemocněními má brněnský Masarykův onkologický ústav (MOÚ), otevřený před 80 lety, přesně 13. ledna 1935, pod názvem Masarykova léčebna Dům útěchy v Brně. 

Vzniku prvního onkologického ústavu v Československé republice předcházela počátkem 20. let minulého století myšlenka napodobit podobná zařízení, která již existovala ve Francii, Švédsku, Rusku či Německu. U zrodu iniciativy stáli odborníci i laičtí propagátoři sdružení kolem primáře chirurgického oddělení zemské nemocnice na Žlutém kopci Jaroslava Bakeše a jeho matky, sociální pracovnice Lucie Bakešové. 

Nadšenci si stanovili za cíl vybudovat speciální ústav, kde by byla propojena léčebná činnost s vědeckým výzkumem. V té době byla léčba rakoviny z větší části pouze chirurgická, a ročně na ni umíralo asi 16 tisíc lidí. Od počátku bylo navíc akcentováno zaměření na pacienty nemajetné, sociálně slabé. Spolek Dům útěchy záhy získal pro svůj humánní projekt podporu veřejnosti i řady významných osobností, mezi nimi i prezidenta Tomáše G. Masaryka, který na výstavbu poskytl ze svých úspor 2,5 milionu korun. 

Nejen nemocnice

Stavba Domu útěchy byla zahájena v roce 1933 na Žlutém kopci, v sousedství chirurgického pavilonu zemské nemocnice. Projekt připravili přední představitelé funkcionalismu, architekti Vladimír Fischer (starosta spolku) a Bedřich Rozehnal. Za necelé dva roky se 13. ledna 1935 už ústav otvíral. Iniciátor léčebny Bakeš se ale naplnění projektu nedožil, zemřel bohužel v říjnu 1930. 

Tehdy nejmoderněji vybavená klinická část ústavu zahrnovala ambulanci, diagnostické a terapeutické oddělení se zvláštním radiologickým sektorem, operační trakt se speciálním radiologickým oddělením, radiové lázně a rozsáhlou, komfortně pojatou lůžkovou část. Zařízení mělo i vynikající laboratoře. První pacienti přišli do ústavu 21. ledna. 

Od počátku léčebna poskytovala komplexní onkologickou péči a měla nadregionální charakter, stejně jako je tomu dnes. Částečná centralizace pacientů zde pak představovala vhodné podmínky pro vědecké bádání. Postupně ústav rozšiřoval kapacitu i spektrum služeb. Prošel několikrát i změnou názvu, od 1. ledna 1991, kdy byl zrušen Institut medicínského výzkumu, nese název Masarykův onkologický ústav. 

V současnosti je MOÚ, v jehož čele stojí od října opět jeho bývalý šéf a současný senátor pan Jan Žaloudík, jediným komplexním onkologickým centrem (KOC) ze třinácti v Česku, které zajišťuje diagnostiku, onkologickou chirurgii, gynekologii, radioterapii, klinickou onkologii a výzkum v oboru pod jednou střechou. V péči o pacienty úzce spolupracuje s Fakultní nemocnicí Brno a Fakultní nemocnicí u svaté Anny, s nimiž po reorganizaci tvoří KOC. 

V tomto zařízení se koncentruje špičkové přístrojové vybavení odpovídající nejmodernějším současným světovým trendům a vysoce kvalifikovaný personál. Pacientům se tím dostává protinádorová léčba vysoké úrovně na základě nejnovějších poznatků medicíny. MOÚ tak stále naplňuje své základní motto: "pacient na prvním místě". Na 220 lůžkách hospitalizuje ročně na 10 000 pacientů a v ambulancích ošetří 200 000 lidí.

Ústav posiluje svou roli i na mezinárodní úrovni, je zakládajícím členem Organizace evropských onkologických ústavů (OECI). Každoročně také organizuje největší setkání onkologů v Česku - Brněnské onkologické dny. 

Do této nemocnice se asi nikdo nechce dostat. Ale když už se tam někdo dostane, může si být jist, že bude mít tu nejlepší péči.

nemocnice rakovina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.