Začíná Australian Open, favority
jsou i Češi - Berdych a Kvitová

Začíná Australian Open, favority
jsou i Češi - Berdych a Kvitová

18. 1. 2015

První tenisový svátek letošního roku začíná: Australian Open. Letos se odehrává již 103. ročník tohoto grandslamu. 

Grandslam a jeho historie

Grandslam je nejvyšší kategorie turnaje mužů a žen v tenisu na okruhu ATP a WTA. Nejstarším grandslamem je Wimbledon. Tam se odehrály první turnaje již v roce 1877 na dvorcích  slavného All England Clubu, který existuje dodnes. Necelých 30 let po něm se zrodilo Mezinárodní mistrovství Austrálasie, psal se rok 1905, tak se tehdy v překladu nazývalo Australian Open. Ale tehdy se nehrálo v Melbourne, celkem se odehrálo v historii na sedmi místech Austrálie a to 60krát v Melbourne, 17krát v Sydney, 14krát v Adelaide, 7krát v Brisbane, 3krát v Perthu a na Novém Zélandu - 1krát v Christchurch a 1krát v Hastings. V době obou světových válek se nehrálo. Až teprve od roku 1969 se stalo Melbourne dějištěm Australian Open, které se každoročně opakuje. V Sydney se hraje generálka Australian Open vždy těsně týden před tím a to nyní probíhá, a i  Brisbane zůstalo také dějištěm turnaje na okruhu ATP a WTA. Zatímco Perth na západě Austrálie se tradičně stal centrem Hopman Cupu, který se hraje vždy v závěru roku. Letos vyhrálo Hopman Cup poprvé Polsko, které porazilo ve finále USA.

Na Australian Open se většina hráček a hráčů velmi těší, je tam příjemná atmosféra, je to první grandslam roku a začínají první souboje. Je většinou větší teplo, na které Evropani nejsou zvyklí, občas se stane, že souboje přeruší prudký déšť. Rod Laver Aréna je naplněna pokaždé do posledního místečka.

Vítězové a vítězky

Držitelem nejvíce titulů z Australian Open je Roy Emerson, vyhrál 6krát, následoval ho Jack Crawford se čtyřmi tituly. Australané si rádi připomínají historii a vítěze. V novodobé historii grandslamu to byl Andre Agassi, Roger Federer a Novak Djokovič - všichni vyhráli 4 krát. V ženách se proslavila Serena Williamsová, ta má již pět titulů. Vloni vyhrál Švýcar Stan Wawrinka a Číňanka Li Na, která pak v létě ukončila svou kariéru. Ta je v Austrálii oblíbená stejně jako Petra Kvitová. Byly vídány spolu i na kurtech při trénincích a i večeřích, jsou to kamarádky.

Česká stopa v Melbourne

Ivan Lendl vyhrál Australian Open v roce 1989 a 1990, v roce 1998 tu pozvedl pohár pro vítěze také Petr Korda. Martina Navrátilová zvítězila na horkých australských kurtech v roce 1981, Hana Mandlíková dvakrát v roce 1980 a v roce 1987, kdy byl duel mezi Hankou a Martinou, úplně těsný 7:5 a 7:6.

Letošní favorité

Pokud to nebude opět Serena Williams, která se vždy nadšeně do Austrálie těší, tak pak jsou další favoritky Maria Šarapová, Simona Halepová a naše lvice Petra Kvitová. Ale šance mají i Ana Ivaničová, jedna z nejhezčích tenistek na okruhu WTA či Eugenie Bouchardová. Vše je o zdraví a štěstíčku a samozřejmě dobré hře a momentální formě.

Mezi muži je opět nejsilnějšími favority Novak Djokovič, čtyřnásobný tatík Roger Federer či loňský vítěz Stan Wawrinka, ale vyhrát jistě mohou také Rafael Nadal či Japonec Kei Nišikori, naději má jistě i Tomáš Berdych.

Kolotoč zápasů Australian Open se rozjíždí v noci z neděle na pondělí. I vy se můžete zapojit do dění a tipovat na vítěze a vybrané zápasy s tipovačkou i60. Vyhrát můžete sportovní sadu na kroket. Více informací o tipovačce najdete zde.

Sportu zdar!

tenis
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%