Vůně vzpomínek a kávy
Ilustrační foto: pixabay.com

Vůně vzpomínek a kávy

13. 6. 2012

Stála na chodníku a znova a znova četla nápis na vývěsním štítě. Obyčejný nápis Kavárna, sem tam ozdobený kávovými zrnky.  Má, nemá? Jak je to dlouho, už ani nevěděla. Dny, měsíce? Nepočítala je.  Vstoupila. Vůně kávy a vzpomínek se spojily, zaváhala, ale přesto usedla k volnému stolu v rohu kavárny.

Pomalu se rozhlédla kolem. Stojany na časopisy stály na svém místě, pod tlumenými světly se v cukřenkách leskly stříbrné kleštičky na cukr. Vedle u stolu se držel za ruce zamilovaný pár a hleděl si zasněně do očí, opodál starší manželé s úsměvem probírali vzpomínky na mládí a na druhé straně kavárny sedělo několik osamělých hostů.

Kavárnou se tlumeně nesl hovor, ticho i smích a mísil se s aromatickou vůní kávy. Ticho, které obklopovalo její stůl, bylo hořké, hořké jako káva, kterou upíjela.  Na jazyku cítila tu hořkou chuť života, kterým na vlnách pluje minulostí přítomností i budoucností a otupěle čeká, až se hořkou řekou života dostane za řeku, odkud není návratu.

Vír myšlenek přerušilo hlasité cinknutí. Obrátila se po zvuku, na stole jednoho z osamělých hostů z kleštiček klesal cukr do hrnku… Vždyť mohu přece tu hořkou kávu osladit… Lehounký úsměv se jí usadil na tváři.

Opět se rozhlédla pomalu kolem. Vše bylo, jak má být. Odcházela. Vůně pražené kávy se pomalu vytrácela, ale neohlédla se.  Věděla, že se vrátí.

Až na rohu ulice znova pohladila očima vývěsní štít – Kavárna, sem tam ozdobený kávovými zrnky.

 

Z archivu - náš portál obsahuje cca 3000 čtenářských příspěvků, nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.

 

 

 

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%