Ceny pšenice stoupají,
zdraží mouka i pečivo

Ceny pšenice stoupají,
zdraží mouka i pečivo

14. 1. 2015

Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 korun. Růst cen obilí způsobí zdražení mouky a následně i pekárenských výrobků.

Většina velkých pekáren však má s obchodními řetězci dlouhodobé smlouvy, a úpravy ceníků tak nejméně do žní nelze příliš předpokládat. Podražit by ale mohly spíše menší pekárny, které nejsou v tvorbě cen závislé na supermarketech.

„Příčinou je růst evropských a světových cen. V Evropě se ceny postupně vyrovnávají a největší vliv má burza MATIF Paříž,“ sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.

Rozdíly v jednotlivých regionech Evropy se různí na základě vzdálenosti k námořním přístavům. „U nás ceny ovlivňuje i kurz koruny vůči euru,“ dodal Chochole. Lídrem trhu s pšenicí jsou podle mlynářů exportní organizace. Druhým největším odběratelem jsou výrobci krmiv, potravinářské zpracování je až na třetím místě. 

„Je jasné, že růst cen potravinářské pšenice o 15 procent musí ovlivnit ceny mouky, a tím i pekárenských výrobků,“ dodal Chochole. Promítnutí nákladů na suroviny do cen výrobků je podle něj nezbytné pro udržení konkurenceschopnosti mlýnů a pekáren do budoucnosti. 

pečivo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.