Nedostatek pohybu zabíjí
mnohem víc lidí než obezita

Nedostatek pohybu zabíjí
mnohem víc lidí než obezita

17. 1. 2015

Nedostatek pohybu zabíjí dvakrát více lidí než obezita. Toto překvapivé zjištění vyplynulo ze studie, kterou v posledních dvanácti letech v Evropě prováděli vědci z univerzity v Cambridge v Británii. Zjistili, že každý rok zemře kvůli fyzické nečinnosti 676 000 osob, zatímco kvůli velké nadváze je to "pouze" 337 000 lidí.

V závěrech své studie, která vyšla v časopise American Journal of Clinical Nutrition, experti uvedli, že již jen 20 minut rychlejší chůze denně je pro každého velkým přínosem. Fyzickou aktivitu by prý měli provozovat lidé jakékoli váhy.

Obezita a fyzická nečinnost jdou většinou ruku v ruce. Je nicméně známo, že větší zdravotní problémy mají ti, kteří nejsou nijak aktivní. "A obézní, kteří cvičí, jsou na tom mnohem lépe než ti, kteří se nehýbou," uvedla britská BBC.

Proč být aktivní?

Vědci pozorovali po dobu dvanácti let celkem 334 161 Evropanů. Sledovali, jak moc jsou fyzicky aktivní, jaký mají obvod pasu, a zaznamenávali veškerá úmrtí. "Větší riziko předčasného úmrtí bylo u těch, kteří byli označeni za neaktivní. A týkalo se to jak lidí s normální váhou, tak i osob s nadváhou a obézních," uvedl jeden z výzkumníků Ulf Ekelund. S mnohem větší fyzickou aktivitou by se podle něj snížila úmrtnost obyvatel Evropy.

"Měli bychom se snažit omezit obezitu. Myslím si ale, že i fyzická aktivita by měla být uznána jako důležitá součást strategie týkající se péče o veřejné zdraví," prohlásil Ekelund, který žije v Norsku, kde prý velmi často vyráží na běžky a každý týden nejméně pět hodin intenzivně cvičí. Stačí prý ale i rychlá chůze.

Lidé si podle něj jen musí naplánovat den tak, aby se jim do něj nějaká fyzická aktivita vešla. "Dvacet minut fyzické aktivity odpovídající rychlé chůzi by měl zvládnout každý. Buď během cesty do práce, za nákupy, nebo během oběda či večer místo sledování televize," dodal norský expert.

obezita zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%