Foto

Potvrzeno: předdůchody
půjde čerpat již od ledna

14. 6. 2012

Odejít ze zaměstnání pět let před dosažením řádného důchodového věku a navíc bez postihu na budoucí výši penze umožní zavedení takzvaných předdůchodů, které odsouhlasila vláda. Pokud předdůchody schválí poslanecká sněmovna a senát, což je velmi pravděpodobné, začnou platit již od příštího roku.

Předdůchody budou výhodnější než současné předčasné důchody, které se vypočítávají na základě menší procentní výměry. Princip předdůchodů počítá s tím, že zaměstnavatelé budou svým pracovníkům ukládat peníze v rámci systému doplňkového penzijního spoření. Zaváží se k tomu v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřních předpisech a odměnou jim bude roční daňová úleva až 30 tisíc korun na jednoho pracovníka. Dosud si firmy z daní mohly takto odepsat o šest tisíc méně.

„Zvýšení limitu pro osvobození příspěvku zaměstnavatele od daně z příjmů má otevřít širší prostor pro jejich ochotu zavázat se k přispívání," uvádí se v návrhu zákona.

Šance odejít "beztrestně" do penze před dosažením řádného důchodového věku bude ale otevřená jen pro ty, kteří si našetří peníze v rámci doplňkového penzijního spoření, nebo mají jiné úspory.

Výplata předdůchodů bude moci začít nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku. Stát za „předdůchodce“ bude platit zdravotní pojištění a nesníží jim ani – na rozdíl od předčasné penze – budoucí řádný důchod. Minimální výše předdůchodu musí být nejméně 30 procent průměrné měsíční mzdy, což nyní odpovídá zhruba 8000 korunám.

Podle vlády by novinku mohli využít třeba nezaměstnaní starší lidé, kterým se nedaří najít práci. „Zvlášť v některých oborech je možnost zaměstnání v předdůchodovém věku snížená. Je řada profesí, kde opotřebení organismu je vyšší než v jiných profesích,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Stát kalkuluje s předpokladem, že předdůchody bude pobírat zhruba pět až sedm procent lidí v pětiletém věkovém rozmezí stanoveném pro tuto novinku. Prakticky by tak šlo o 40 až 60 tisíc lidí.

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.