V Praze jsou k vidění
velmi vzácné rukopisy

V Praze jsou k vidění
velmi vzácné rukopisy

31. 1. 2015

Poslední lednový jsou v Praze vystaveny dva unikátní středověké rukopisy, jež patří k největším pokladům českého písemnictví a českých sbírek. Národní památkový ústav vystaví v Jízdárně Pražského hradu Budyšínský rukopis, nejstarší zachovanou verzi Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století. V Klementinu bude vystaven Kodex vyšehradský, románský rukopis, který popisuje korunovaci knížete Vratislava II. prvním českým králem.

Vyšehradský kodex z 11. století je pravděpodobně nejcennější rukopis ve sbírkách českého státu. Jedná se o nejstarší rukopisnou památku, kterou okolnost jejího vzniku pojí s českým prostředím. Touto okolností byla právě korunovace Vratislava II. dne 15. června 1086. Vratislav II. kodex zařadil do svých sbírek na Vyšehradě, kde sídlil. Rukopis obsahuje 108 pergamenových listů, 26 stran zdobí obrazy evangelistů, genealogií rodu Kristova, čtyřmi předobrazy ze Starého zákona a christologickým cyklem o 29 výjevech.

Rukopis je dnes ve sbírkách Národní knihovny, kde spočívá v trezorové místnosti a vystavuje se jen velmi sporadicky. Dvoudenní výstava 31. ledna a 1. února představí originál Kodexu i jeho faksimile, kterou bude možné s asistencí listovat. Knihovna vedle faksimile disponuje také uměleckou kopií Vyšehradského kodexu.

Kopie vzniká s co největší snahou o autenticitu - používá se pergamen, vše se dělá ručně, knihy se vykládají zlatem a téměř se nepozná rozdíl od originálu. Knihou se však nedá listovat, respektive další stránky jsou prázdné, neboť vzniká jen jediná dvojstrana, na níž je kniha rozevřená. Faksimile se vyrábí digitálně a vzniká celá kniha, kterou se listovat lze. Při její výrobě je ale také snaha, aby se replika podobala originálu co nejvíce.

Originál kodexu bude vystaven jako doprovodný program k výstavě raně středověkého umění ve Valdštejnské jízdárně, která přibližuje řád benediktinů. Ve výstavě je právě kopie kodexu. Originál lidé mohou vidět v Zrcadlové kapli Klementina v sobotu od 7:00 do 20:00 a v neděli od 7:00 do 19:00. Vstup je zdarma.

Budyšínský rukopis doplní výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované. Ukazuje přes šest stovek nejcennějších exponátů z českých státních památek a za první měsíc se na ni přišlo podívat téměř 20 tisíc lidí. Rukopis je latinským textem, v němž se poprvé objevuje pověst o praotci Čechovi či o kněžně Libuši, je psán na pergamenu a doplněn druhotně vloženým vyobrazením Čecha a Lecha stojících u Pražského hradu, sídla a pevnosti Čechů. Je uložen ve sbírkách Národního muzea.

památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.