Joy Adamsonová,
rodačka z Opavy

Joy Adamsonová,
rodačka z Opavy

20. 1. 2015

Ochránkyni přírody a spisovatelku Joy Adamsonovou nejvíce proslavila kniha Volání divočiny. Známý příběh o lvici Else, kterou vychovala a vrátila do divočiny, se stal i filmovým trhákem, ale zejména upozornil miliony lidí na osud velkých afrických šelem. Adamsonová, která se narodila před 105 lety - 20. ledna 1910 v Opavě - přispěla i k tomu, že ZOO vytvořily příznivější podmínky pro zvířata, a založila několik národních parků v Africe, kde strávila většinu života.

Joy Adamsonová, která také jako první žena původem z českých zemí vystoupila v roce 1939 na Kilimandžáro, se narodila jako Friederike Victoria Gessnerová do rodiny sudetských Němců v Opavě. Po rozvodu rodičů v roce 1922 se přestěhovala do Vídně, kde žila s babičkou a studovala hudbu, absolvovala kurz pro módní návrhářky, věnovala se sochařství a studovala také medicínu.

V roce 1935 se poprvé provdala za barona Viktora von Klarwilla, bankovního úředníka židovského původu, s nímž v roce 1937 ujela do Keni před nacisty. Už tehdy se ale zamilovala do švýcarského botanika Petera Ballyho, jehož si vzala v roce 1938. Bally ji zasvětil do krás africké přírody a překřtil na Joy. Adamsonová je také autorkou asi 700 botanických kreseb a obrazů příslušníků jednotlivých kmenů v Keni, jež jsou dosud základem expozice národního muzea v Nairobi.

Joy Adamsonová zemřela nešťastně 3. ledna 1980 v keňském národním parku Shaba. Zabil ji jeden z jejích zaměstnanců, tehdy nezletilý Paul Nakware Ekai poté, co ho postřelila, když se pohádali.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.