Básník Egon Bondy:
život v undergroundu

Básník Egon Bondy:
život v undergroundu

20. 1. 2015

Spisovatel a filozof Egon Bondy, od jehož narození uplynulo 20. ledna pětaosmdesát let, předkládal ve své tvorbě originální názory na umění, společnost, politiku či ekologii a liboval si v paradoxech. Ač přesvědčený marxista, za minulého režimu v Československu se stal jedním z prvních disidentů. Tento buřlivák a duchovní otec českého undergroundu, jehož širší veřejnost může znát například z Hrabalovy knihy Něžný barbar, zůstal i po roce 1989 nepohodlným intelektuálem.

Posledních 14 let života (zemřel v březnu 2007) strávil pražský rodák Zbyněk Fišer (jak zní Bondyho vlastní jméno) v Bratislavě, kam se uchýlil v roce 1993 na protest proti rozdělení Československa. Vzpoura proti establishmentu mu byla vlastní už od střední školy, kdy si na protest proti antisemitismu zvolil židovský pseudonym. Tato divoká léta popsal ve vzpomínkách Prvních deset let (1981), jež poprvé vyšly až v roce 2002 a poté se staly námětem filmu 3 sezóny v pekle.

Bondy psal například i texty pro undergroundovou skupinu The Plastic People of the Universe, ale zejména byl filozofem (autorem i několikasvazkových dějin filozofie či monografie Buddha). Ke své levicové orientaci dodával, že marxismus bývá nesprávně zaměňován s bolševickou totalitní ideologií, kterou nenáviděl, a proto si zvolil život na periferii. Krátce pracoval jako noční hlídač, poté bibliograf ve Státní knihovně a v roce 1967 odešel do invalidního důchodu.

Přes vytrvalou kritiku režimu byl ale Bondy také v několika vlnách spolupracovníkem Státní bezpečnosti, s čímž se nikdy netajil a vysvětloval to tím, že chtěl zabránit návratu kapitalismu. Své znechucení reálným socialismem dával najevo i v prózách, například v anti-utopii Invalidní sourozenci. Ač ne zrovna technofil (neměl počítač ani psací stroj) napsal v 90. letech i Cybercomics.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.