George Orwell varoval
před zrůdností totality

George Orwell varoval
před zrůdností totality

21. 1. 2015

Za prorockého spisovatele, jednoho z nejvýznamnějších ve 20. století, bývá označován Brit George Orwell, od jehož úmrtí uplynulo 21. ledna 65 let. Orwell sugestivně a trefně vylíčil fungování totalitních společností a řada pojmů z jeho antiutopických podobenství pronikla později i do běžné mluvy. Proslul i jako zanícený socialista a brilantní esejista, který kritizoval tehdejší společnost, kolonialismus a sociální nerovnost.

Proslulá je věta "Velký bratr tě sleduje" z jeho kultovního románu 1984, kterou si vypůjčili i tvůrci novodobých reality show. V Orwellově pojetí má však tragický rozměr - Velký bratr vládne diktatuře. Skeptická je i jeho bajka Farma zvířat, v níž zvířata vyženou ze statku lidi a nadšeně budují ideální společenství. Vedení farmy ale postupně ovládnou prasata, která upravují zásady ("Všechna zvířata jsou si rovna" doplní "ale některá jsou si rovnější") tak, až nastolí tvrdou diktaturu.

George Orwell se narodil 25. června 1903 v Indii v rodině anglického koloniálního úředníka jako Eric Arthur Blair (pseudonym zvolil podle říčky v Oxfordshire, kde vyrůstal). Vychodil prestižní školu Eton, kde ale patřil k chudším studentům, což pomohlo formovat jeho sociální cítění. Místo na univerzitu nastoupil Orwell ke koloniální policii v Barmě, kde pracoval do svých 25 let a kde se inspiroval pro román Barmské dny, v němž mimo jiné kritizoval chování Angličanů v koloniích.

Klíčovým pro změnu Orwellova myšlení byl pobyt ve španělské občanské válce, kam odjel koncem prosince 1936 původně jako válečný reportér a posléze se jako odpůrce fašismu zapojil do bojů. Kromě hrůz války (i on byl vážně raněn) zažil hluboké rozčarování, když poznal, že sovětští velitelé provádějí čistky i ve vlastních řadách a likvidují každého, kdo nevyznává stalinistický komunismus. Zážitky z bojů na frontě i mimo ni zachytil v reportážní knize Hold Katalánsku.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.