Stovky seniorů ze Sokola
nacvičují skladbu na slet

Stovky seniorů ze Sokola
nacvičují skladbu na slet

26. 1. 2015

Na 400 seniorů, členů Sokola z různých částí republiky, bude v Plzni v létě cvičit na moderní choreografii a hudbu. S nácvikem nové originální skladby nazvané Nejsem sám už jednotlivé župy začaly nebo v nejbližších dnech začnou. Zhruba dvanáctiminutové vystoupení má být vrcholem Sokolského sletu. Autorem hudby je mladý skladatel Simon Thierré, choreografem je tanečník Peter Jaško, oba spolupracují řadu let s úspěšným tanečním uskupením Les Slovaks. Sokolové vystoupí v prostorách zimního stadionu a akce je součástí projektu Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015.

„Zatím jsem se sešel s asi 50 pány a dámami, nazývají se cvičenci. Při první zkoušce jsme začali cvičit, teď už ale říkáme, že tančíme,“ uvedl Jaško. 

Choreografii postavil tak, že základem pro ni bude trio, tedy vždy jeden muž a dvě ženy. „Většinou je muž ten, který se postará, zde ale potřebuje sem tam pomoc, ženy budou aktivnější. Vytvořili jsme i takové malé anekdotky, obrazce se mění automaticky,“ řekl. Podle něj bude výsledek hodně vizuální, před divákem se obraz tančících několikrát jakoby zpomalí, výstup bude hrát na city, nabídne ale i momenty, které rozesmějí. 

Při komponování se spolu s choreografem snažili mít na paměti, že na hudbu budou cvičit starší lidé, dané tempo nesmí být příliš rychlé. „Chtěli jsme vyjít vstříc i jejich vkusu. Využil jsem barev typických pro symfonii, vnesl tam i to, co jsem si naposlouchal z české hudby od Šlitra, Suchého, Wericha," sdělil skladatel Thierré. V části choreografie zazní i píseň Nebe na zemi, tu budou všichni účastníci zpívat společně. 

Sokol
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.