Trestné činy vůči seniorům
se množí, nejvíce v Praze

Trestné činy vůči seniorům
se množí, nejvíce v Praze

16. 6. 2012

Počet trestných činů páchaných na seniorech se letos výrazně zvýšil, a to zejména v Praze. Zatímco za prvních pět měsíců loňského roku zaznamenala policie v metropoli 96 případů, letos jich bylo 184. Podle ředitele pražské policie Martina Vondráška pachatelé často zneužívají důvěřivosti starších lidí a okradou je nebo z nich vylákají peníze. Pražská policie kvůli tomu vytvořila speciální tým.

Ze 184 letošních případů bylo podle Vondráška 28 ve stadiu pokusu. Ze zbývajících 156 se policistům podařilo objasnit asi 40 případů. "Věřím, že toto číslo není konečné," uvedl Vondrášek. Podle komisařky Lenky Boldové počty stoupají i celorepublikově. V roce 2009 jich policie zaznamenala 1200, loni už přes 1370.

Pachatelé využívají důvěřivosti mnohých seniorů, často předstírají, že jsou pracovníci energetických nebo telekomunikačních společností. V poslední době se množí také případy, kdy pachatelé telefonují seniorům a vydávají se za vnuka či jiného příbuzného, který je ve finanční nouzi a potřebuje půjčit peníze. Peníze si pak ale od seniora převezme prostředník. V takovýchto případech jde podle Boldové často o organizovanou skupinu tří až čtyř lidí, kteří mají rozdělené role.

Tento týden například pražští policisté zaznamenali případ, kdy se starší ženě z Břevnova ozval muž, který se vydával za švagra. Skutečný švagr přitom už před časem zemřel. Žena mu přesto uvěřila a dala mu asi 90 tisíc korun.

Mezi pachateli jsou především muži, kteří mají slušné vystupování a působí důvěryhodně. Na seniory se obracejí výhradně v denních hodinách.

Informace ke každému nahlášenému případu policisté zapisují do databází, které jsou přístupné i kolegům z ostatních krajů. Policisté se zaměřují také na prevenci, pořádají besedy, na kterých seniory před možnými podvodníky varují.

 

Nejčastější lsti, které pachatelé využívají

- nabídka služeb energetických a telekomunikačních firem, opravy, kontroly spotřeby, doplatky
- vrácení různých přeplatků, nabídka slev, vyplacení výher
- falešní příbuzní a známí - po telefonu žádají o půjčku v nouzi či kvůli výhodné koupi, peníze vyzvedává prostředník, takzvaný bílý kůň
- prodej dek, nádobí, nabídka broušení nožů

podvodníci policie senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.