Věra Martinová: první
dáma české country

Věra Martinová: první
dáma české country

2. 2. 2015

Hit Až na vrcholky hor vyhlásili rozhlasoví posluchači za nejpopulárnější skladbu žánru folku a country. V povědomí lidí ale zůstávají i další její písně jako například Malý dům nad skálou, Dala jsem lásku řekám nebo Nebe, peklo, ráj. Zpěvačka Věra Martinová, která 2. února slaví 55. narozeniny, je označována za první dámu nebo královnu české country.

Martinová se narodila jako Věra Šolínová v Opočně. Vystudovala brněnskou konzervatoř a profesionální dráhu zahájila jako zpěvačka v Orchestru Gustava Broma. V roce 1982 pak spoluzakládala dívčí country kapelu Schovanky, se kterou dosáhla velkých úspěchů. V druhé polovině 80. let se vydala na neméně úspěšnou sólovou dráhu, kterou Martinové otevřel hit Malý dům nad skálou. Následovaly další úspěšné písně jako Až na vrcholky hor, Dala jsem lásku řekám a Dál jen vejdi, která dala název i jejímu debutovému albu z roku 1989. Ještě v tom samém roce její kariéru pozdržela vážná autohavárie. 

Po návratu k hudební činnosti v roce 1990 natočila desku Půlnoční slunce. Postupem doby díky spolupráci s folkovými a jazzovými hudebníky přestala být vnímána pouze jako zpěvačka country. Věra Martinová si vyzkoušela roli televizní moderátorky v cyklu Svou káru táhnem dál, složila filmovou hudbu k cestopisu Snění hlavou dolů a věnuje se i malování. Je vdaná za bubeníka Jaroslava Petráska, se kterým má dceru Anežku. Celkem jí vyšlo dvanáct desek, z nichž je několik zlatých a jedna platinová. 

zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.