Silný frank připravil
Švýcarsko o turisty

Silný frank připravil
Švýcarsko o turisty

4. 2. 2015

Výročí chce Zermatt oslavit velkolepě. Už sto padesát let totiž letos v červnu uplyne od prvního výstupu na světoznámou horu Matterhorn. Švýcarské letovisko se na slavnosti připravuje už dlouho. V polovině ledna ale přišel šok, když místní centrální banka rozhodla o zrušení limitu pro kurz domácí měny vůči euru. Švýcarský frank okamžitě prudce posílil. A následoval strach z dalších prázdných hotelových postelí.

"Už ani Matterhorn netáhne," napsal ve svém titulku nedělní list Schweiz am Sonntag. Právě Švýcarsku, které je považováno za kolébku zimních sportů a alpské turistiky, se nyní mnoho evropských turistů vyhýbá velkým obloukem. "Krásné jsou švýcarské Alpy pořád," říká Berlíňanka Hella Helbigová. "Lidé jsou tam přátelští a servis je fajn, ale pro nás je tam teď prostě příliš draho," podotýká.

Hledání alternativy k "ostrovu vysokých cen", jak Švýcarsku nyní mnozí přezdívají, není novým trendem. Čerstvý impulz ale dostalo 15. ledna, kdy Švýcarská národní banka (SNB) překvapivě zrušila limit pro kurz franku. Šálek kávy nyní stojí v přepočtu mezi čtyřmi a šesti eury (zhruba mezi 110 a 170 Kč), velké pivo mezi šesti a devíti (mezi 170 a 250 Kč). Zdražilo také ubytování, jízdenky a permanentky na vleky.

Přitom marže v sektoru švýcarského hotelnictví a pohostinství nejsou vůbec nízké. "Náklady jsou ale poměrně vysoké," říká Jörg Peter Krebs, ředitel německé pobočky Švýcarské centrály cestovního ruchu. "Jen platy v našem pohostinství jsou o 40 procent vyšší než v okolních zemích, kde se platí eurem," uvádí. Možná i proto mělo podle průzkumu listu Schweiz am Sonntag v úmyslu už před lednovým rozhodnutím SNB až 22 procent hoteliérů ve světoznámém Zermattu svůj podnik v následujících třech letech prodat. Dalších 22 procent plánuje podle ankety přeměnit svá ubytovací zařízení na běžné nebo letní byty. A v ostatních střediscích je situace ještě horší.

Po "černém čtvrtku" švýcarského cestovního ruchu se mnoho lidí rozhodlo plánovaný výlet do Švýcarska odložit. "Telefony už tolik nezvoní a lidé přestali téměř úplně objednávat i přes internet," sdělil Jürg Schmid, ředitel Švýcarské centrály cestovního ruchu krátce po zásahu SNB ženevskému listu Le Matin Dimanche.

Rakousko má radost

V sousedních zemích obchody, hotely a pohostinství ale na kroku SNB vydělávají. "Radost našich hoteliérů je veliká," říká odbornice na cestovní ruch z rakouské hospodářské komory Petra Nockerová-Schwarzenbacherová. Švýcaři tu vytlačili Italy ze třetího místa nejčastějších zahraničních návštěvníků už před nějakou dobou. Před nimi jsou už jen Němci a Nizozemci.

V letech 2010 a 2011, kdy frank vůči euru rovněž posiloval, zaznamenala lyžařská střediska v Rakousku nárůst počtu hostů ze Švýcarska pokaždé zhruba o 14 procent. V loňské zimní sezóně strávili Švýcaři v Rakousku asi 2,1 milionu nocí. Poměrně majetní sousedé jsou v Rakousku vítanými hosty a místní je všeobecně považují za štědré turisty, kteří si rádi užívají. "Dobrá značka vína je pro ně spíše pravidlem než výjimkou," říká Nockerová-Schwarzenbacherová, která sama jeden hotel provozuje. Švýcaři prý rádi utrácejí i za nadstandardní služby jako jsou například masáže. Denně v Rakousku vydají - včetně cesty - asi 175 eur (kolem 4800 Kč), průměrný host asi jen 152 eur (asi 4200 Kč).

Podobnou radost jako v Rakousku mají z "uprchlíků" z drahého Švýcarska také provozovatelé alpských středisek ve Francii, Itálii a Německu, ale třeba i ve Slovinsku. Harald Hennig z Německé centrály cestovního ruchu v Curychu hovořil ve švýcarské televizi o téměř okamžitém nárůstu objednávek ze strany Švýcarů v jižním Německu a to ve výši čtyř až pěti procent.

Ne každá měna je ale vůči franku tak slabá jako euro. Na "dolarové" turisty z Číny a jihovýchodní Asie kurzovní turbulence takový vliv nemají. Švýcaři na ně nyní cílí svou reklamu a daří se jim: Do země Matterhornu a horských jezer jich začíná přijíždět stále více. A výsledek: Na horském sedle masivu Jungfrau v Bernských Alpách, který Švýcaři propagují jako "Top of Europe", nyní potkáte víc Japonců a Číňanů než Němců nebo Nizozemců. Speciálně pro hosty z Indie, kterým fondue a švýcarské sýry příliš nevoní, tu indičtí kuchaři připravují kuře na kari.

turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.