Více než dvě piva
denně uspíší mrtvici

Více než dvě piva
denně uspíší mrtvici

6. 2. 2015

Nadměrné pití alkoholu může až o pět let přiblížit mozkovou mrtvici. Vyplynulo to z rozsáhlého výzkumu, na kterém se podíleli odborníci z Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. "Při konzumaci více než dvou alkoholických nápojů denně ve středním věku mají lidé minimálně srovnatelné riziko cévní mozkové příhody jako pacienti s vysokým tlakem nebo cukrovkou," sdělila statistička a výzkumnice Pavla Kadlecová.

Ta s brněnským kolegou Robertem Mikulíkem provedla s dalšími výzkumníky z Floridy a Stockholmu analýzu téměř 12 000 dvojčat, která se narodila už v letech 1886 až 1925. "Dvojčata v padesáti letech zodpověděla dotazník ohledně množství konzumovaného alkoholu. Potom až do roku 2010 se sledovalo, zda se u nich vyskytla mrtvice nebo jiná onemocnění," uvedla asistentka ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá. Analyzovaná data pocházejí z největšího registru dvojčat na světě, který spravuje Karolinský institut ve Stockholmu.

Srovnání jednovaječných dvojčat ukázalo, že když jedno z nich pije alkohol zřídka a druhé více, může nadměrná konzumace zkrátit čas vzniku mozkové příhody až o pět let. "Pravidelná nadměrná konzumace alkoholu by měla být považovaná za rizikový faktor pro cévní mozkovou příhodu," upozornil Mikulík, který se onemocnění věnuje dlouhodobě.

Vyšší riziko mrtvice způsobuje jakýkoliv alkohol. "Nezáleží, jestli člověk vypije dvě piva, dva panáky tvrdého alkoholu nebo dvě sklenice vína. Vše má přibližně shodný obsah alkoholu," informovala Kadlecová. "Mrtvice je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u starších nemocných," dodala Veselá.

alkohol alkoholismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%