Foto

Český PEN klub
slaví devadesát let

12. 2. 2015

Český PEN klub oslaví 15. února 90. výročí svého vzniku. Tehdejší Československý PEN klub vznikl díky Karlu Čapkovi a dalším spisovatelům jako jedno z prvních zahraničních center Mezinárodního PEN klubu, založeného v Anglii roku 1922. Součástí oslav bude udělení Ceny PEN klubu, kterou letos dostane výtvarník a básník Josef Vinklát. V pátek 13. února se v Galerii Louvre na Národní třídě koná konference na téma PEN klub v Evropě a ve světě.

Ve stejných místech byl v roce 1925 tuzemský PEN klub ustaven. Smyslem PEN klubu bylo a je (kromě klubové činnosti) dbát o dodržování svobody slova a tisku. V době vlády totalitních režimů byla činnost Českého centra PEN klubu omezena na minimum. Až v létě roku 1989 se skupině spisovatelů podařilo činnost organizace oživit. Na první schůzi byl vznesen oficiální protest proti věznění spisovatelů a novinářů v tehdejší ČSSR i v dalších zemích sovětského bloku. Po mnoha letech byli přijati noví členové, předsedou byl zvolen Jiří Mucha. V roce 1990 se osamostatnil Slovenský PEN klub.

K nejvýznamnějším současným aktivitám Českého PEN klubu patří podpora vězněných a pronásledovaných spisovatelů ve světě. V letech 1990 až 1993 předsedal PEN klubu Ivan Klíma, po něm Jiří Stránský. Od roku 2006 zastává funkci předsedy Jiří Dědeček. Čestným předsedou Českého PEN klubu byl i Václav Havel. Český PEN klub má nyní 180 členů, z nichž 17 trvale žije v zahraničí.

Od roku 1994 uděluje Český PEN každý sudý rok Cenu Karla Čapka, dostali ji třeba Günter Grass, Philip Roth, Arnošt Lustig, Josef Topol nebo Václav Havel. V roce 1996 byla navíc poprvé udělena Cena PEN klubu. Obdrželi ji Adolf Branald, Jan Vladislav nebo Bohumila Grögerová. Tato se nyní udílí každý lichý rok.

Její zatím poslední laureát ji dostane ve čtvrtek 12. února v 17:00 v rezidenci pražského primátora. Josef Vinklát (1934) vystudoval strojní průmyslovku, ale jako syn živnostníka nemohl dále studovat. Pracoval jako konstruktér v Plastimatu, kde v roce 1968 založil pobočku Klubu angažovaných nestraníků, poté v kotelně a 16 let jako zahradník. Jeho celoživotním zájmem jsou výtvarné umění a literatura. Vydává soubory grafik a textů, především básní.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.