Konečně pořádně nasněžilo

Konečně pořádně nasněžilo

14. 2. 2015

Protože zima v našich krajích nebývá dlouhá, rad na focení na sněhu je hodně a někdy se špatně vyhledávají, nejprve se můžete seznámit s článkem „Aktuálně o sněhu“: http://digineff.cz/art/jaknato/090108snih.html

 Když jsem v pondělí chystal tento článek, bylo nachumeleno i u nás, v Českém ráji. Dnes, v pátek, už několik dní po sněhu ani památky, na teploměru +4°C. Sice sluníčka jsme se dočkali, ale snad se ještě dočkáme i sněhu. I když, jak jsem zachytil na chatu, někdo se zítra chystá na běžky, tak se článek bude hodit. 

Ano, nasněžilo, jen to sluníčko musíme vyhlížet. Třeba se dočkáme - než to zase roztaje! A něco vyfotíme. Sníh, to je samozřejmě nesmírně atraktivní motiv. Pod jeho příkrovem krajina vypadá jinak než během roku. Kdy a jak a co fotit?

Chumelenice 
Strhla se u nás v neděli. O chumelenici a jak nastavit optimální dobu osvitu, aby vločky byly rozmáznuté, si povíme příště. Jak to ale bude vypadat, když budou ostré? Fotil jsem přístrojem Fujifilm Finepix F200EXR. Při 1/250 sec všechno vypadalo puntíkatě a to mi připadalo docela příjemné:

Obr. 1)

Obr. 1) digineff.cz

 

Dobrá. Obrázek je hodně monochromatický. Copak v zimě nejsou barvy? Nastavil jsem na "fudžině" vyšší saturaci a zašel do zachumeleného lesa. Výsledek byl zhruba takový:

Obr. 2)

Obr. 2) digineff.cz

 

V obou případech jsem kompenzaci nastavil na +1/3 (kvůli sněhu, ale protože bylo pošmourno, kompenzace nebyla moc velká). Bez saturace je puntíkatý les o něco smutnější:

Obr. 3)

Obr. 3) digineff.cz

 

Po chumelenici 
Co dál? Přestalo sněžit, ale pořád ještě není sluníčko. V takovém případě je třeba se soustředit na kontrasty na ose bílá - černá. Nespoléhat na texturu sněhu, ta nebude moc vidět. Spíš se zaměřit na bílé plochy a tmavé linie. Třeba takto:

Obr. 4)

Obr. 4) digineff.cz

Nebo horizontálně - to už zase chumelilo:

Obr. 5

Obr. 5) digineff.cz

 

Když vysvitne sluníčko 
Pak nastává to správné focení - a to bylo včera odpoledne, i když jen chvilkami. Už dříve jsem tu psal o nutnosti expoziční kompenzace do plusu. Bez ní je sníh prostě podexponovaný:

Obr. 6)

Obr. 6 digineff.cz

Následující varianta je s kompenzací +1 1/3:

Obr. 7)

obr. 7) digineff.cz

No, a když se k posluníčkovanému sněhu chytne zajímavá obloha, začne to být docela obstojné:

Obr. 8)

Nebudu tu machrovat, tahle fotka je HDR, tedy složena ze dvou dílčích snímků. Jeden exponovaný "na slunce" a druhý "na sníh". Foťme sníh, dokud to jde - nebude!

 

obr. 8) digineff.cz

 

 

Zdroj: Digineff.cz   http://digineff.cz/art/jaknato/090218snih.html

fotografování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%