Květnou zahradu Kroměříž
zkrášlí stoleté kamélie

Květnou zahradu Kroměříž
zkrášlí stoleté kamélie

17. 2. 2015

Květnou zahradu v Kroměříži zkrášlí vzrostlé keře a stromy kamélií. Návštěvníci si v Palmovém skleníku budou moci prohlédnout desítky více než stoletých kamélií, které v tomto období bohatě kvetou. Výstava nazvaná Kamélie v novém začne 27. února, potrvá do 29. března, rostliny doplní umělecká díla ze skla.

"Kamélie se v Květné zahradě v Kroměříži začaly pěstovat od druhé poloviny 19. století a ve 20. století už patřily k největším lákadlům kroměřížské rostlinné sbírky. Jejich kolekce zahrnovala tehdy několik desítek vzrostlých exemplářů v několika odrůdách," uvedla mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

Součástí výstavy budou také komentované prohlídky, při kterých se lidé dozví informace o pěstování kamélií. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také zimní expozici subtropických rostlin ve Velkém skleníku i Holandskou zahradu ještě před rozkvětem cibulovin.

Kamélie japonská je okrasná rostlina, která se pěstovala v Asii po stovky let. "V Evropě začala být známá od osmnáctého století. V 19. století bylo sbírání kamélií zálibou nejen šlechty, ale i jiných majetných vrstev. Pro kamélie se stavěly speciální skleníky a kvetoucí rostliny se používaly k výzdobě zimních zahrad. Květy kamélií byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech, ale pro samuraje znamená tento květ symbol smrti a znovuzrození," podotkla Šnajdarová. Kamélie jsou stálezelené keře nebo stromy, existuje několik stovek různobarevných odrůd. V našich podmínkách pravidelně rozkvétají v zimě.

Květná zahrada se loni v září otevřela návštěvníkům po rozsáhlé obnově. Díky pracím za asi 230 milionů korun se asi třetina zahrady vrátila do podoby ze 17. století. Zahrada je spolu se zámkem zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

květiny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.