Jaroslava Adamová se objeví
naposledy na stříbrném plátně

Jaroslava Adamová se objeví
naposledy na stříbrném plátně

19. 6. 2012

Herečka Jaroslava Adamová, která v sobotu zesnula ve věku 87 let, se ještě v září naposledy objeví v kinech. Měla totiž menší roli ve filmu Ve stínu od režiséra Davida Ondříčka, který si ji do dramatu vysnil.

„Bylo vidět, že je velice křehká dáma,“ popsal Ondříček natáčení, které se na jaře loňského roku uskutečnilo v Brně. „Pro tento film jsem si ji vysnil,“ zdůrazňuje režisér, který za herečkou docházel do bytu pražských Dejvicích, kde mu po svém úrazu ukazovala, jak se postupně uzdravuje.

„Byla to velká bojovnice,“ vzpomíná Ondříček. Ve filmu měla mít původní velkou roli. S postupem času, když se natáčení odkládalo, došlo ale i k hereččině zranění, kvůli němuž nakonec ztvárnila postavu, která ve filmu často není. V Ondříčkově filmu, který se odehrává v roce 1953, si zahrála starší paní, jíž komunisté zabrali dům. Podle režiséra ji ale ztvárnila profesionálně, podobné bylo i její chování při natáčení.

V hlavní roli se ve snímku Ve stínu, který bude mít premiéru 13. září, se objeví Ivan Trojan. Jde o detektivní příběh, který se odehrává v Československu v době měnové reformy.

Ondříčkova díla se v kinech neobjevila od roku 2006, kdy do biografů vstoupil film Grandhotel.

Jaroslava Adamová se narodila 15. března 1925 v Praze, za války již hrála v Divadle Věrník, později působila ve vinohradském a karlínském souboru a v Městských divadlech pražských. I když se proslavila zejména jako divadelní herečka, natočila přes 50 filmů, hlavně televizních. Okouzlila například v Kočáru nejsvětější svátosti, kde hrála s Janem Werichem.

Milovníci stříbrného plátna ji mohli obdivovat v Limonádovém Joeovi aneb Koňské opeře. Ti, kteří mají rádi živé umění, pak v Ibsenově Hedě Gablerové, Tolstého Anně Kareninové nebo ve slavném Cocteauově Lidském hlase na prknech pražské Violy.

Za své výkony získala cenu Thálie. Za celoživotní působení v dabingu - propůjčila svůj hlas například Sophii Lorenové a Jeanne Moreauové - pak cenu Františka Filipovského.

Jaroslava Adamová byla prezidentem vyznamenána medailí Za zásluhy.

úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.