Rok dřevěné kozy bude přát
klidu i partnerským vztahům

Rok dřevěné kozy bude přát
klidu i partnerským vztahům

19. 2. 2015

Obětavost, jemnost a mírumilovnost symbolizuje v čínské mytologii koza, s níž je spojován nadcházející čínský nový rok. Letos podle lunárního kalendáře připadá na 19. února, kdy koza převezme nadvládu od rychlého a dravého koně a v oblasti východní a jihovýchodní Asie vypuknou bouřlivé oslavy. 

Koza, která je osmým znamením v čínském horoskopu, bude vládnout až do 7. února 2016, kdy ji vystřídá inteligentní a všestranná opice. Ke každému znamení patří v čínském kalendáři také konkrétní prvek. Pro rok 2015 a znamení kozy to je prvek dřevo, které je symbolem růstu a vytrvalosti. Koza je symbolem klidu, mateřství a harmonie. Astrologové tvrdí, že nadcházející rok by měl být příznivým obdobím pro početí i porod dítěte, přáno bude i lásce a partnerským vztahům. Celý rok by se měl také nést ve znamení příhodných podmínek pro uměleckou činnost. Naopak, není vhodné příliš riskovat ve finančních záležitostech. 

Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou nejvýznamnějším svátkem roku pro Číňany, Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce a jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu. Nástup nového roku (kuo-nien) je doprovázen několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok. Nejdůležitější dny oslav připadají na poslední den starého roku a první dva dny nového, kdy mají Číňané pracovní volno. 

Charles Dickens, Michail Gorbačov

Lidé narození ve znamení kozy jsou velkorysí, intuitivní, skromní a mají smysl pro kreativitu, ale někdy také sklony k sebelítosti a rezervovanosti. Zrozenci v tomto znamení (ročníky 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991 a 2003) bývají často rodinnými typy milujícími svůj domov. Nejlepšími partnery pro ně jsou údajně zrozenci ve znamení zajíce, prasete a koně, naopak se k nim příliš nehodí lidé narození ve znamení buvola a krysy. Šťastnými čísly pro kozu jsou 1, 7, 8, a 13. Koza má často umělecké nadání, bývá úspěšným hercem, spisovatelem, zpěvákem, designérem, ale i učitelem, lékařem, knězem či řádovou sestrou. 

Mezi osobnosti narozenými v roce kozy nalezneme například spisovatele Charlese Dickense, herce Mela Gibsona a Roberta De Nira, zakladatele Microsoftu Billa Gatese, zpěváka Micka Jaggera nebo bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova. Ženy narozené v tomto znamení bývají elegantní, šarmantní a mají vkus. Patří mezi ně mimo jiné herečky Julia Robertsová, Nicole Kidmanová, Kate Hudsonová, Pamela Andersonová či malířka Frida Kahlo. 

Nejstarší kalendář v lidské historii

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje rok zvířete podle pořadí ve zvěrokruhu. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy (kov, voda, dřevo, oheň, země), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang. 

Počátek nového roku je pohyblivý, a nastává o prvním novu po vstupu Slunce do souhvězdí Vodnáře, mezi 21. lednem a 20. únorem gregoriánského kalendáře. 

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii se datuje od roku 2637 či 2636 před naším letopočtem, kdy ho zavedl legendární Žlutý císař (Chuang Ti) jmenováním 12 zvířat jako svých strážců. Podle legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen 12, za odměnu jim Buddha přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli: myš (krysa), buvol, tygr, králík (zajíc), drak, had, kůň, ovce (koza), opice, kohout (krocan), pes a vepř. 

Čína
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.