Enrique Stanko Vráz,
velký český cestovatel

Enrique Stanko Vráz,
velký český cestovatel

18. 2. 2015

Ne všichni vědí, že jedním z nejvýznamnějších českých cestovatelů 19. a počátku 20. století byl Enrique Stanko Vráz. Nic na tom nemění ani fakt, že o jeho původu neexistují hodnověrné informace a možná se narodil v Bulharsku či v Haliči. Jisté není ani datum jeho narození. Uvádí se nejčastěji 18. únor 1860, ale také 8. nebo 18. duben téhož roku. 

Fotograf a autor cestopisů (Napříč rovníkovou Amerikou, V Siamu, v zemi bílého slona, Čína, Z dalekých světů) navštívil různé části Severní, Jižní a Střední Ameriky, Asie a Afriky. Byl zajatcem afrických Ašantů, procestoval napříč Jižní Ameriku, byl v Číně a Japonsku, hostil ho korejský princ. Pobýval u dajáckých lovců lebek, na Papui objevil nové pohoří, kde vztyčil český prapor a nazval ho Smetanovo (pojmenování se neujalo). 

Ze svých cest vozil tisíce přírodnin, uměleckých a sběratelských předmětů, většinu daroval Národnímu muzeu. Hodně času také strávil v USA a Mexiku, kde pořídil množství unikátních fotografií mezi indiány a kde také pořádal přednášky pro krajany a dokonce se zapojil i do prezidentské volební kampaně Woodrowa Wilsona.

Po návratu do Čech se mu nepodařilo získat práci v Národním muzeu ani v Náprstkově muzeu, jak si plánoval, a žil pouze z přednášek a autorských honorářů. Ke konci života trpěl těžkými depresemi a zemřel 20. února 1932 v Praze. 

cestování osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.