Paleček natočil album
písní Voskovce a Wericha

Paleček natočil album
písní Voskovce a Wericha

21. 2. 2015

Celých patnáct let nosil folkař Miroslav Paleček v hlavě nápad natočit písničky Osvobozeného divadla. Teprve letos se mu to podařilo realizovat - legendární písně Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka vyjdou v jeho podání pod názvem Ježkárny koncem měsíce v Supraphonu.

"Moji lásku k dnes už 'zlidovělým' písním lze datovat od roku 1954, kdy jsem je objevil ve zpěvníčku staršího bratra. Byl to tenkrát pro mě šok; okamžitě jsem propadl kouzlu neotřelých slov, humoru, melodické šíři a hravosti, objevily pro mě úplně nový svět textů i muziky," řekl Paleček. Tyhle "ježkárny" pak často slýchával u táboráků. "Voskovec s Werichem jsou vlastně pro mě první naši folkoví písničkáři. Zpívat moc neuměli, ale věděli, o čem to je, byli autory těch textů a dokázali lidi oslovit," uvedl. I proto si je zamiloval a dnes už s nostalgií vzpomíná na soutěž tvořivosti mládeže.

"Zúčastnil jsem se jí někdy v 50. letech v sále dnešního Žižkovského divadla Járy Cimrmana, kde jsem já jako žák 6. třídy zazpíval bez doprovodu před šokovanou porotou písničku Hej, pane králi," sdělil Paleček, který diplom, alespoň za účast, za toto své první živé vystoupení dodnes marně hledá. Se spoluhráčem Michaelem Janíkem se dostal až do Semaforu, kde se v roce 1973 potkali s Petrem Nárožným. Ten mu půjčil čtyři zpěvníčky Jaroslava Ježka v úpravě pro zpěv a kytaru a Paleček mu je vrátil až loni.

Přípravu alba promýšlel Paleček dlouho. V písních volí skromné výrazové prostředky, které v kombinaci se silným sdělením považuje za návrat k jednoduchosti. "Stejně jako při živém hraní zůstala stěžejní kytara i hlas, vydatnou podporou přispěl všestranný muzikant plný nápadů a mistr všech strunných nástrojů Pavel Fořt. Kromě něho na albu zní akordeon Štěpána Kojana, pila Petra Dopity a baskytary Karla Fořta," řekl muzikant, který některé písničky doplnil svou typickou imitací jazzové trubky koutkem úst.

Album Ježkárny obsahuje 15 písní ze stěžejních her Osvobozeného divadla: Osel a stín, Těžká Barbora, Caesar, Rub a líc, Balada z hadrů, Kat a blázen a Ostrov dynamit. Letos v listopadu oslaví Miroslav Paleček sedmdesátiny.

zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.