Víkend slibuje lyžařům
skvělé sněhové podmínky

Víkend slibuje lyžařům
skvělé sněhové podmínky

19. 2. 2015

Skiareály po celé republice hlásí před nadcházejícím víkendem ideální lyžařské podmínky. Na svazích leží na mnoha místech více než metr sněhu, většinou kombinace technického a přírodního. Upraveny jsou také běžecké stopy. Provozovatelé areálů očekávají vysokou návštěvnost. 

V krkonošském Špindlerově Mlýně začne v sobotu fungovat nový Snowpark na hřišti ve Svatém Petru. Je určen především pro zkušenější snowboardisty a freestylisty. Na méně odvážné lyžaře čeká čtyřiadvacet kilometrů sjezdových tratí a 70 až 100 centimetrů sněhu. Podobná situace je i v dalších střediscích Krkonoš. V lavinových katastrech kleslo od 18. února lavinové nebezpečí ze třetího na druhý stupeň z pětibodové škály. 

Všechna střediska jsou v provozu v Jizerských horách. Nijak je nezasáhla výrazná obleva, kterou na tento týden hlásili meteorologové. Dobré podmínky hlásí i Orlické hory. Pokles teplot ale pocítili v krušnohorském skiareálu Bouřňák, kde museli kvůli nedostatku sněhu zavřít sjezdovou trať číslo tři. V Zadní Telnici se stále ještě nejezdí na Slalomáku, který je intenzivně zasněžován. V Klínech zůstává zavřený snowpark. Většina dalších areálů v Krušných horách ale jede naplno, a to včetně Klínovce, kde je upraveno všech více než 18 kilometrů sjezdovek. 

Přes oteplení při inverzním počasí je v plném proudu zimní sezona také na Šumavě. Běžkaři tam mají od minulého týdne upravené stopy, místy ale musejí počítat se zledovatělým povrchem a v některých úsecích se mohou ve sjezdech ve stopě objevit kameny nebo vydřená místa. Stále ale není otevřená bruslařská dráha na zamrzlé hladině lipenského jezera, protože led je tam slabý. 

Na Vysočině je otevřeno 14 sjezdovek, jejichž svahy pokrývá od 20 po 80 centimetrů technického sněhu. Vlekaři čekají v příštím týdnu lepší návštěvnost díky rekreantům z Brna, kde budou jarní prázdniny. V okolí Nového Města na Moravě je přes úbytek přírodního sněhu ještě upravena část stop pro běžkaře. 

V Jeseníkách sice přes týden nesněžilo, ale sněhu je na sjezdovkách stále dostatek. Tamní areály těží především z velké zásoby technického sněhu. Ideální podmínky jsou i v Beskydech, na Lysé hoře leží 110 centimetrů sněhu. Dobře se dá lyžovat i v níže položených areálech. Bez problémů sjízdné jsou i stopy pro běžkaře. 

Ve středočeském kraji jsou v provozu tři střediska: na Monínci u Sedlce-Prčice na Příbramsku, v Chotouni a na Šibeničním vrchu u Prahy. Podmínky pro lyžaře mají dobré, noční mráz umožňuje zasněžování.

lyžování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.