Máme rádi fotografování:
stavme obraz podle linií

Máme rádi fotografování:
stavme obraz podle linií

21. 2. 2015

Podle pravidla číslo dva mého desatera musí mít fotografie řád. Díváme se po výrazných liniích, po výrazných tvarech a strukturách. Těch se chytíme a na nich postavíme obraz. Myslel jsem na to při procházce s pejsky u nás za humny a zkusil jsem ten proces zachytit obrazově.

Takhle bezútěšně vypadá realita. Placka, vzadu les.


Stavíme obraz / obr. 1) (Velký obrázek)

Ale i v té bezútěšnosti vidíme linie. Je jich tu spousta. Horizont lesa. Jedna cesta, druhá cesta. Linie brázd v zoraném poli. Vyhlížím to, co je výrazné a co nějak realitu člení.


Stavíme obraz / obr. 2) (Velký obrázek)

To je první fáze – vyhlížení. Poté musím změnit stanoviště tak, abych nechal vyznít tu linii, o které soudím, že by mohla fotce dominovat. Stačily dva kroky stranou a získal jsem úhlopříčku, směřující k silnému obrazovému bodu. Ten je dnes o něco výš než je doporučovaný průsečík třetin, to proto, abych minimalizoval plochu nudné oblohy.


Stavíme obraz / Obr. 3) (Velký obrázek)

Toto je druhé možné řešení, úhlopříčka teď vede na druhou stranu.


Stavíme obraz / obr. 4) (Velký obrázek)

Co dál? Vzpomenu si na šestý bod desatera, při krajinářské fotce je velmi důležitý. Hledáme výrazný tvar, který připoutá pozornost. Říkám mu markant. Ten se stává jakýmsi vrátným k obrazu, připoutá pozornost a vede ji dál do prostoru obrazu. Je tu? Ano, opodál je patník. Pojďme tedy k patníku.


Stavíme obraz / obr. 5) (Velký obrázek)

Od původní fotky, mechanicky zachycené z místa, kam nás osud právě zavál, jsme ušli kousíček cesty. Něco zásadního ale tady pořád chybí: světlo. Ona zejména krajinářská fotka je na světle strašně závislá, a když je šedivé nebe a ploché osvětlení, málokdy z toho něco vytřískáte. Nezbývá než si počkat, až se počasí umoudří. Může to být za pár dní, ale taky za pár minut. Zjistíte podle EXIF, že první a poslední fotka byly pořízeny v rozpětí 34 minut. No, a když je pěkné světlo, jasné ranní nebo večerní, pak opravdu stačí očuraný patník za humny, trs trávy nebo brázda a vznikne slušná fotka. Zvláště ráno se mění světelná situace velmi rychle a focení krajiny je někdy napínavé jako safari. Možná víc.


Stavíme obraz / obr. 6) (Velký obrázek)

Když už jsme u toho desatera, ještě mám pár posledních volných míst v mé Dílně, půlročním tvůrčím programu Deset kroků k úspěchu. Stačí dodržet deset zásad a budete mít výrazně lepší fotky, než jste měli, a nemusíte si kvůli tomu kupovat objektivy za desetitisíce. Info najdete zde.

Zdroj: Digineff.cz  

Originál s větším rozlišením obrázků najdete zde.


Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%